Fear Itself: Family Man (2008)

Regie: Ronny Yu | 41 minuten | horror | Acteurs: Clifton Collins Jr., Colin Ferguson, Josie Davis, Stephen Lobo, Brent Stait, Nicole Leduc, Gig Morton, Michael St. John Smith, Terence Kelly, Tyler Playford, Roberta Mauer-Phillips, Mieko Ouchi, Chris Aanderson, Jodi Stecyk, Patricia Darbasie, Kristofer Connor

De Chinese regisseur Ronny Yu is geen onlogische kandidaat voor het regisseren van een episode uit de griezelreeks ‘Fear Itself’. In het Aziatische filmcircuit nam hij al films van diverse pluimage voor zijn rekening. In de Verenigde Staten tekende hij voor ‘Freddy vs. Jason’ en ‘Bride of Chucky’, films die voortborduren op onprettige, moordlustige typetjes als Freddy Krueger, Jason Voorhees en de messentrekkende pop en morbide grapjurk Chucky. ‘Family Man’ is een film die draait om het fenomeen persoonsverwisseling. Aan de ene kant is daar Dennis Mahoney, de ideale vader en schoonzoon. Hij heeft een goede baan, een mooi huis en een modelgezinnetje. Richard Brautigan is daarentegen in alle opzichten de tegenpool van Mahoney. Brautigan is een eenzaam opererende seriemoordenaar die het vooral gemunt heeft op gezinnen. Als Dennis na een zwaar auto-ongeluk in het ziekenhuis terecht komt, kruisen zijn paden die van Brautigan. De seriemoordenaar – het andere slachtoffer van het ongeluk – verzekert Dennis dat ze allebei het land der levenden hebben verlaten. Maar als Dennis wakker wordt, blijkt hij achter tralies te zitten, gevangen in het lichaam van Brautigan.

‘Family Man’ is qua verhaal een film met potentie. Ronny Yu levert dan ook een spannende aflevering af die zich op het snijvlak van een bovennatuurlijke thriller en een spanningsrijke horrorfilm bevindt. Vooral de dialogen tussen de twee belangrijkste protagonisten zijn knap gespeeld en staan bol van de onderhuidse tensie. Bovendien heeft ‘Family Man’ geen monsters of ondode creaturen en slechts een minimum aan bloederige, gewelddadige scènes nodig om toch een diep gevoel van onbehagen op te roepen. Het feit dat je niet meer de baas bent over je eigen leven of lichaam en dat je gezin vertoeft in de nabijheid van een seriemoordenaar (waar niemand weet van heeft) is al verontrustend genoeg. Technisch gezien is ‘Family Man’ weliswaar een verhaal met een paranormale inslag, de angsten die aan bod komen zijn heel reëel en alledaags. Angst om het lot van je naasten, kindermoord en machteloosheid, het zijn doembeelden die in de meeste menselijke breinen heimelijk op de loer liggen. ‘Family Man’ blijft spannend tot het eind, met name dankzij een aantal ingenieuze plotwendingen. Het tempo ligt af en toe wat laag, maar gezien de aard van het verhaal, de beperkte lengte en het soms sublieme acteerwerk is dit nauwelijks een probleem.

‘Family Man’ is zeker een aanrader. De film is spannend, goed en indringend genoeg om je dik veertig minuten aan de buis gekluisterd te houden. Zonder twijfel een van de beste episodes die de makers van ‘Fear Itself’ uit de hoge hoed hebben getoverd.

Frank Heinen