Fear Itself: The Sacrifice (2008)

Regie: Breck Eisner | 41 minuten | horror | Acteurs: Jeffrey Pierce, Jesse Plemons, Rachel Miner, Mircea Monroe, Stephen Martines, Reamonn Joshee, Michelle Molineux, Bill Baksa, Walter Phelan

De serie ‘Fear Itself’ is een bedenksel en initiatief van Mick Garris (‘Desperation’, ‘Sleepwalkers’), de man die tussen 2005 en 2007 de horrorfans ook al verblijdde met de serie ‘Masters of Horror’. Het concept is simpel: verzamel de nodige bekende iconen uit de horrorwereld om je heen en laat ze allemaal een filmpje van ongeveer drie kwartier uitwerken. ‘Masters of Horror’ liet zien dat deze werkwijze niet altijd even aansprekende prenten voortbrengt, maar wel met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op zijn minst een paar rasechte juweeltjes of ruwe diamanten uit de hoge hoed tovert. ‘The Sacrifice’ is het eerste deel van ‘Fear Itself’, de nieuwe reeks die aan het brein van Garris is ontsproten. En de film vormt zeker geen slecht begin van deze reeks.

We maken kennis met Point, Lemmon, Diego en Navarro, vier kameraden die hartje winter met autopech in een sneeuwrijk landschap vast komen te zitten. Tot overmaat van ramp is een van hen ook nog eens gewond geraakt. Op zoek naar hulp komt het viertal uiteindelijk uit bij een oud, op het oog verlaten fort, waarvan de poort bedekt is met tientallen hertengeweien. Maar het fort is geen verlaten oord. Het houten bouwwerk wordt bewoond door vier zussen, wonderschone en op het eerste gezicht zorgzame vrouwen die zich liefdevol ontfermen over hun mannelijke gasten. Maar schijn bedriegt, zo wordt al snel duidelijk. Achter de ziekenzorg en hartelijk geprepareerde stoofpotten gaat namelijk een duister geheim schuil. Het fort wordt namelijk niet alleen bewoond door de drie lieflijke dames, maar ook door een bloeddorstig wezen dat in de nachtelijke uurtjes zijn onzalige opwachting maakt. Wat eerst een oase in een barre sneeuwwoestijn leek, verandert al snel in een dodelijke val.

De gastregisseur die ‘The Sacrifice’ voor zijn rekening nam is Breck Eisner (‘Sahara’), niet iemand die je nu direct associeert met het horrorgenre. Toch kwijt hij zich verrassend goed van zijn taak. De spanningsopbouw is dik in orde, het acteerwerk behoorlijk en het monster angstaanjagend en overtuigend. Bovendien wordt de identiteit van het gevaar pas laat prijsgegeven. De kijker weet dat er in de spelonken van het donkere fort iets gevaarlijks en bovennatuurlijks huist, maar met welk soort hellegebroed we daadwerkelijk van doen hebben, blijft lang in nevelen gehuld. Uiteraard is de film wel aan wat beperkingen gebonden, want ‘Fear Itself’ is immers een serie die in de Verenigde Staten gewoon (vermoedelijk wel in de late uurtjes) op de kabeltelevisie wordt uitgezonden. Het is logisch dat de hoeveelheid gore dus een beetje binnen de perken wordt gehouden.

Desondanks is ‘The Sacrifice’ een buitengewoon aardig horrorverhaaltje. Niet revolutionair of bijster origineel, maar pakkend genoeg voor een lekker avondje griezelen op de bank.

Frank Heinen