Fear Itself: The Spirit Box (2008)

Regie: Rob Schmidt | 41 minuten | horror | Acteurs: Martin Donovan, Anna Kendrick, Jessica Parker Kennedy, Niall Matter, Mark Pellegrino    

Reeds in 1886 werd in de New York Tribune melding gemaakt van een systeem dat op een ouijabord leek. Het idee was een variant op hulpmiddelen die al decennialang door geheimzinnige mediums en andere waarzeggers werden gebruikt. Volgens verkondigers van paranormale theorieën werd via dergelijke hulpmiddelen contact gelegd met onzichtbare entiteiten van gene zijde zoals geesten en demonen. In de tweede helft van de negentiende eeuw was in Europa en de VS sprake van een ware paranormale rage omtrent borden met voorspellende gaven. De theorie dat via een ouijabord wordt gecommuniceerd met bijvoorbeeld de geesten van overledenen behoort tot de reclameverhalen van William Fuld, de man die de mysteriën die rondom het fenomeen ouijabord zweefden (en zweven) eind negentiende eeuw voor het eerst commercieel wist uit te melken.

Ook in ‘The Spirit Box’ staat het ouijabord centraal. Twee vriendinnen, Shelby en Becca, storten zich met Halloween vol overgave op het oproepen van geesten met behulp van een klassiek ouijabord. Aanvankelijk levert dat vooral amusante momenten op, maar dat verandert als ze in contact treden met Emily, een voormalige klasgenoot die enkele jaren eerder vermeend zelfmoord heeft gepleegd. Het bericht dat ze ontvangen, heeft het echter over moord in koelen bloede. Het contact met de geest van Emily vormt voor Shelby en Becca de opmaat naar een griezelige speurtocht. Zullen ze de waarheid achter de dood van Emily boven water weten te krijgen?

Het is een hele klus om in de hedendaagse horrorwereld nog origineel voor de dag te komen. De meeste thema’s zijn al tot vervelens toe herhaald, terwijl ook het arsenaal aan stijlmiddelen steeds verder uitgeput lijkt te raken. Ook ‘The Spirit Box’ blinkt niet uit door zijn originaliteit. Twee verveelde tieners – waarvan er een overduidelijk een goth met zwarte nagellak en dito uitstraling is – houden zich bezig met het oproepen van geesten en komen zo een duister geheim uit het verleden op het spoor. Echte verrassingen hoef je dan ook niet te verwachten. Veel half- of niet-belichte ruimtes, af en toe een angstaanjagende spookverschijning en de voor de hand liggende schrikmomenten zijn allemaal in dit paranormale brouwsel gegoten. Het gevolg: veel horrorclichés en weinig nieuws onder de zon. Desondanks is ‘The Spirit Box’ geen film die het verdient om helemaal de grond in geboord te worden. Regisseur Rob Schmidt weet namelijk ook dat het soms nog niet zo’n slecht idee is om succesvolle trucs uit het verleden te reproduceren. Hij slaagt er dan ook in om ‘The Spirit Box’ spannend genoeg te houden om de meeste kijkers vermoedelijk ruim veertig minuten lang voor de buis te houden. Ook ‘The Spirit Box’ kent net als de andere afleveringen een opmerkelijk en op het eerste gezicht onverwacht slot. Toch werken deze plotwendingen aan het eind maar sporadisch. Het kenmerk van een goede twist is dat je de slotontwikkelingen tijdens de eerste kijkbeurt niet direct ziet aankomen, maar dat de puzzelstukjes bij een volgende kijkbeurt steeds beter op hun plaats gaan vallen. Dit gevoel mis je na het bekijken van deze en verscheidene andere afleveringen van ‘Fear Itself’ toch een beetje.

Als je op zoek bent naar een vernieuwende film die iets wezenlijks toevoegt aan de evolutie van het horrorgenre, is ‘The Spirit Box’ waarschijnlijk niet jouw ding. Toch heeft de film voor de iets minder veeleisende kijker genoeg in huis om een klein uur lang redelijk spannend en vermakelijk te blijven.

Frank Heinen

Waardering: 3