Flying Dragon, Leaping Tiger (2002)

Regie: Allen Lan | 97 minuten | actie | Acteurs: Sammo Hung Kam-Bo, Pei-pei Cheng, Siu-Wong Fan, Jade Leung, Eugenia Yuan

“Wraak, hoop en vastberadenheid!” is de marketingslogan van ‘Flying Dragon, Leaping Tiger’. Wat valt daarvan te verwachten? Wraak: op de vermeende moordenaar van de zoon van Yien Yien en Ching Yang (Sammo Hung Kam-Bo); Hoop: op het vinden van de vermiste familieleden; en vastberadenheid: om hun doel te bereiken. Yien Yien en Ching Yang waren twintig jaar geleden met elkaar getrouwd toen hun huis in brand werd gestoken, terwijl manlief Ching Yang weg was. Het huis van Yien Yien en Ching Yang was aangewezen door de verrader Kiu Hung. De brand veroorzaakte de dood van de zoon van het stel, wat de basis is van deze sage. In de film zien we hoe Yien Yien en Ching Yang op zoek zijn naar hun overgebleven naasten en hoe ze wraak willen nemen op verrader Kiu Hung.

Helaas weet ‘Flying Dragon, Leaping Tiger’ niets toe te voegen aan het genre van de martial arts film. Dit heeft verschillende oorzaken. Ten eerste is het verhaal slecht te volgen. Zeker in de eerste drie kwartier van de film vraag je je gedurig af, wie wie is en wat de relaties tussen de verschillende personages zijn. Pas na lange tijd wordt enigszins duidelijk hoe de familiebanden in elkaar zitten en wie nu eigenlijk familie is van wie. Aangezien de relaties tussen de verschillende personen essentieel zijn voor de verhaallijn maakt dit de film lastig te volgen. Dat Yien op zoek is naar de moordenaars van haar zoon is duidelijk, maar dat er twintig jaar tussen de brandstichting en de zoektocht zit, dat is niet helder. Ook blijkt maar langzaam wie de brandstichter is, terwijl hij wel duidelijk in beeld gebracht is. De slechte dialogen zorgen er echter voor dat je lang niet weet hoe de vork in de steel zit. Misschien is dit door de makers bewust gedaan, maar om deze reden weet ‘Flying Dragon, Leaping Tiger’ maar matig te boeien.

De gevechten (de basis van de film) zijn niet erg overtuigend. Er zitten enkele indrukwekkende scènes tussen, maar het merendeel van de gevechten ziet er door de matige acteerprestaties vaak wat knullig uit. Dit tweede manco zorgt ervoor dat ‘Flying Dragon, Leaping Tiger’ niet echt interessant is voor de liefhebber van het martial arts genre. Alles wat in ‘Flying Dragon, Leaping Tiger’ gebeurt, is eerder gedaan en beter.

Wietske Uneken