Get Rich or Die Tryin’ (2005)

Regie: Jim Sheridan | 117 minuten | actie, biografie | Acteurs: Curtis ’50 Cent’ Jackson, Adewale Akkinuoye-Agbaje, Joy Bryant, Omar Benson Miller, Tory Kittles, Terence Howard, Ashley Walters, Marc John Jefferies, Viola Davis, Sullivan Walker, Serena Reeder, Bill Duke, Mpho Koaho, Russell Hornsby, Joseph Pierre, Ryan Allen, Leon, Rhyon Nicole Brown, Lenno Britos, Steve Cruz, Frank Pellegrino, Bubba, Walter Alza, Jer O’Leary, Michael Miller, Steve Prempeh, Andrea Grant, Benz Antoine, Keisha Brown, Keneisha Brown, Paul De La Rosa

Nee, 50 Cent’s poging om een nog groter aandeel te vergaren in de entertainmentindustrie is geen groot succes. ‘Get Rich or Die Tryin’, een soort van biopic over het nog jonge leven van Curtis “50 Cent” Jackson, ontbeert een oprecht gevoel. Kijkers voelen meteen aan wanneer een film geen hart heeft. De film is echter niet zo slecht als sommigen beweren.

De filmtitel is een woordspeling op een album van de politieke rapgroep dead prez uit 2000: ‘Get Free or Die Tryin’. De verbasterde titel vertelt het gehele verhaal van zowel 50 Cent én de film waarin hij de ster is. Waar het duo dead prez met hun muziek strijdt voor gelijke rechten van de zwarte bevolking, luidt 50 Cent’s boodschap: alles draait om geld en probeer er zoveel mogelijk van te bemachtigen in je leven.

Het even nihilistische als simplistische uitgangspunt van hierboven is dodelijk. Het verhaal van ‘Get Rich’ staat bol van oud nieuws. Hoofdrolspeler Marcus (Jackson) heeft zijn vader nooit gekend, zijn moeder verkoopt drugs en gaat op jonge leeftijd dood. Ook de negen kogels die Jackson in werkelijkheid overleefde, keren terug in het plot. Dat uitgerekend Jackson’s oma ervoor zorgt dat hij niet sterft aan de kogelregen is nogal vergezocht, maar hé: het is film!

De film toont Jackson van kleuter tot volwassene. Met name de sfeer van begin jaren tachtig, met neonlicht en muziek als Chaka Khan’s “I Feel for You”, komt goed tot uiting. Voor het overige wil regisseur Jim Sheridan, bekend van ‘In the Name of the Father’ uit 1993, teveel gebeurtenissen in korte tijd kwijt. Gevolg is een warrig verhaal, slecht ontwikkelde karakters en een algehele kwaliteitsdaling.

De acteur Jackson is geen openbaring; hij is niet bepaald de nieuwe Denzel Washington. Zijn matige talent blijkt het beste in scènes met andere, doorgewinterde acteurs. Zo presteert de karakteristieke Bill Duke (‘Red Dragon’, 2002) prima als de drugsbaas Levar. Duke heeft alles onder controle en overtuigt als crimineel waar je liever geen ruzie mee krijgt. Nog opvallender is echter de van oorsprong Britse acteur Akinnuoye-Agbaje (uit de gevangenisserie ‘Oz’) als de vinnige Majestic, die aast op de heerschappij over de buurt. Je voelt als het ware zijn jaloezie en ziekelijke hang naar macht van het scherm op je afkomen.

Zo overdreven slecht als veel critici de film afschilderen is ‘Get Rich’ niet. De beelden van 50’s jeugd en de optredens van Duke, Akinnuoye-Agbaje en niet te vergeten Terrence Howard uit ‘Crash’ (2004), maken dat de film niet afglijdt naar het riool. Neemt niet weg dat de film oogt als eenvoudige toevoeging aan het behoorlijke imperium van de rapper. De uiteindelijke vraag blijft: een gemiddelde rapper, een matig acteur en toch een vette spaarrekening; hoe doe je dat?

Robbert Bitter

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 9 februari 2006