Girls Lost – Pojkarna (2015)

Regie: Alexandra-Therese Keining | 106 minuten | drama | Acteurs: Mandus Berg, Adam Dahlgren, Malin Eriksson, Alexander Gustavsson, Wilma Holmén, Tuva Jagell, Josefin Neldén, Louise Nyvall, Anette Nääs, Simon Settergren, Filip Vester, Vilgot Ostwald Vesterlund, Lars Väringer, Olle Wirenhed, Emrik Öhlander

Zweedse regisseuse Alexandra-Therese Keining is er eentje om in de gaten te houden, want ondanks haar korte repertoire heeft ze al een duidelijke handtekening ontwikkeld. Haar derde speelfilm ‘Girls Lost’ is gebaseerd op het boek ‘Pojkarna’ van Zweedse auteur Jessica Schiefauer, en door Keining zelf aangepast als script voor het witte doek. Ze verdient alle lof voor haar verfilming van dit magisch-realistische YA-verhaal, want deze roman moet niet gemakkelijk te vertalen zijn geweest.

De veertienjarige Kim (Tuva Jagell), Momo (Louise Nyvall) en Bella (Wilma Holmén) zitten in de typische tienerput die hoort bij de opening van een Young Adult-roman, waarbij het leven op alle vlakken tegenzit en de hoofdpersonages gevoelige, creatieve geesten zijn die onbegrepen worden door een grauwe wereld. Het schattige drietal wordt gepest op school en zoekt steun bij elkaar. Hun ouders zijn schimmen die zich in de periferie van hun dagelijks bestaan bewegen, wat enigszins verklaart hoe zulke jonge meisjes op alle uren van de nacht de deur bij elkaar kunnen platlopen. Dan ontvangt Bella een pakketje van een onbekende afzender met daarin een bloembol die binnen een nacht uitgroeit tot een mysterieuze zwarte bloem die geurt naar vanille. De meisjes besluiten het sap van de plant te proeven en ontdekken tot hun verrassing dat ze in jongens zijn veranderd. Tot hun vreugde worden hun alter ego’s een stuk beter ontvangen, en ook als blijkt dat ze de volgende ochtend weer meisjes zijn treden ze de wereld met hernieuwd zelfvertrouwen tegemoet. Voor Kim is de transformatie echter meer dan een toverachtig avontuur maar bittere ernst – ze ontdekt dat ze zich weleens beter thuis zou kunnen voelen in haar nieuwe lichaam.

Ragna Jorming heeft sterk werk afgeleverd met de cinematografie, die het transgender thriller/sprookje in een duister, betoverd landschap situeert. In de soundtrack blijkt Sophia Erssons elektropop gefluister hier een mooie aanvulling op te zijn. De meeste lof moet worden toegewezen aan het special effects team, dat de transformatie van meisje naar jongen op zeer subtiele wijze uitvoert. Daarbij zijn de acteurs die de mannelijke versies vertolken van de meisjes erg goed gecast; Emrik Öhlander, Alexander Gustavsson en Vilgot Ostwald Vesterlund als respectievelijk Kim, Momo en Bella vormen een treffende gelijkenis met hun evenbeelden. Het spel van de twee Kims, die met ‘Girls Lost’ hun acteerdebuut maken, is indrukwekkend, en hoewel het acteerwerk van de jonge cast over de hele linie heel sterk is, zijn het de androgyne Jagell en Öhlander die de film dragen en indruk maken met de wijze waarop ze samen overtuigend één persoon neer weten te zetten.

‘Girls Lost’ is niet makkelijk in een genre te vangen, net als haar hoofdpersonen zich niet in hokjes laten plaatsen. Keining blijft dicht op de huid van haar spelers en creëert daarmee een intieme sfeer die de kijker ook tijdens de moeilijke, emotionele momenten niet buitensluit. Ze speelt met symboliek en levert daarmee een dankbaar werk af voor de oplettende kijker. Het eindresultaat is een film die mystiek niet in de weg laat staan van serieuze thema’s en daarbij ook de rauwere realiteit van opgroeien in een heteronormatieve maatschappij als trans of queer tiener probeert te tonen.

Maaike Tol

‘Girls Lost’ verschijnt maandag 28 november 2016 op DVD en VOD.