Go with Peace Jamil – Ma Salama Jamil (2008)

Regie: Omar Shargawi | 90 minuten | actie, drama | Acteurs: Dar Salim, Khalid Al-Subeihi, Munir Shargawi, Elias al-Subehi, Amira Helene Larsen, Omar Shargawi, Fouad Ghazali, Salah El Koussa, Hassan El Sayed

Een moord aan het begin van ‘Go with Peace Jamil’ veroorzaakt een kettingreactie, waaraan niet te ontkomen lijkt. Jamil (Dar Salim) vermoordt een man om de dood van zijn moeder te wreken, iets wat zijn vader nooit heeft willen doen. Daarna wordt hij zelf het doelwit van wraakacties. Wanneer als gevolg daarvan zijn beste vriend Omar gedood wordt, eisen zijn familieleden – zijn vader uitgezonderd – dat Jamil ook hem wreekt. ‘Go with Peace Jamil’ laat zien welk moreel dilemma deze situatie voor Jamil creëert. Hij is in eerste instantie degene geweest, die door te wraak te nemen de cirkel voortzette, maar nu blijkt dat deze cirkel vicieus is en enkel doorbroken kan worden door geen wraak te nemen – iets wat zijn vader al veel eerder begreep- weet Jamil niet meer wat hij moet doen.

‘Go with Peace Jamil’ is een indrukkend en tegelijkertijd onthutsend beeld over de manier waarop een eeuwenoud conflict tussen twee verschillende Moslimgroeperingen ook in het nieuwe vaderland door blijft werken. Eén van de belangrijkste waarden van Moslims is eer en men zal alles aan doen om de eer te behouden. In ‘Go with Peace Jamil’ is eer zelfs de rechtvaardiging voor moord.

‘Go with Peace Jamil’ speelt zich af in Kopenhagen, maar dit is bijna niet te merken. Weliswaar wordt er af en toe Deens gesproken in de film maar er zijn nauwelijks beelden van de omgeving te zien, waardoor het verhaal in elke willekeurige stad plaats had kunnen vinden. Dit is een interessante manier van filmen, gezien het feit dat regisseur Omar Shargawi met ‘Go with Peace Jamil’ een portret wilde schetsen van Arabische immigranten in Europa. Filmmaker Shargawi is opgegroeid in Kopenhagen als kind van een Deense moeder en een Palestijnse vader. Met zijn gemengde achtergrond achtte hij zichzelf in staat het verhaal over Jamil’s innerlijke conflict te verfilmen. ‘Go with Peace Jamil’ is zijn speelfilmdebuut.

Het is zeker niet onterecht dat ‘Go with Peace Jamil’ in 2008 één van de Tiger Awards heeft gewonnen op het Internationaal Film Festival Rotterdam. De film is niet alleen van de eerste scène spannend, maar weet tegelijkertijd te ontroeren door de manier waarop de innerlijke strijd van Jamil wordt verbeeld.

Wietske Uneken