Greece: Secrets of the Past (2006)

Regie: Greg MacGillivray | documentaire | Acteurs: Christos Sourmelis

Regisseur, filmmaker en producer Greg MacGillivray (1945) maakt al meer dan veertig jaar films. Hij heeft veel succes met zijn grootbeeldfilms en staat bekend om zijn artistieke en technologische innovaties. MacGillivray heeft tal van internationale filmprijzen gewonnen. ‘The Living Sea’ (1995) en ‘Dolphins’ (2000) zijn genomineerd voor een Academy Award voor beste korte documentaire. ‘Everest’ (1998) is de eerste grootbeeldfilm die de Variety top-tien bereikt en ‘To Fly!’ (1996) wordt opgenomen in het nationale Amerikaanse filmarchief waartoe topfilms als ‘Gone With the Wind’, ‘Citizen Kane’ en ‘Star Wars’ behoren.

In 2002 wordt MacGillivray gehuldigd door de Giant Screen Theater Association vanwege zijn bijdrage aan het succes van de grootbeeldfilms en ontvangt hij de Bradford Washburn Award van het Museum of Science in Boston voor zijn bijdrage aan het onderwijs. Met het verkijgen van de Award behoort hij tot het selecte gezelschap van onder andere Jacques Cousteau en Jane Goodall.

Ook ‘Greece: Secrets of the Past’ is een grootbeeldfilm. MacGillivray neemt de kijkers erin mee naar de Griekse eilanden Santorini en Delos en de hoofdstad Athene. Hij gebruikt computeranimaties, opnamen van een archeologische opgraving en typische IMAX-beelden – vogelvluchten over land en zee – en laat deze naadloos in elkaar overgaan. Indrukwekkend is de levensechte digitale reconstructie van het 120 meter hoge beeld van de godin Pallas Athene in het het Parthenon in Athene. Ook de spectaculaire vulkaanuitbarsting is gemaakt met behulp van grafische computertechnieken. Met de specifieke projectietechniek en het geavanceerde geluidssysteem in de IMAX-theaters wordt geprobeerd de kijkers het gevoel te geven dat de bevolking van Santorini in het verre verleden gevoeld moet hebben. Lawines van stenen en lava lijken zich met donderdend geraas een weg naar het publiek in de zaal te banen.

Jammer genoeg biedt ‘Greece: Secrets of the Past’ niet veel meer dan spectaculaire beelden. De film is nauwelijks informatief te noemen. Dat neemt niet weg dat het zien van deze film een bijzondere ervaring is, omdat de toeschouwer het gevoel krijgt zelf mee te vliegen met MacGillivray over de Griekse kusten en zeeën, onder water te zwemmen met de dolfijnen en net als de archeologen versteld te staan als het Griekse verleden tot leven komt.

Iris Schreurs