Shaolin Temple – Siu lam ji (1976)

Regie: Chang Cheh | 118 minuten | actie | Acteurs: Sheng Fu, Kuan-Chun Chi, Lung Ti, David Chiang, Philip Kwok, Lung Wei Wang, Szu Shih, Fei Meng, Sheng Chiang, Feng Lu, Nan Chiang, Hoi Hong, Feng Ku, Wen Chung Ku, Fai Wong Lam, Tony Liu, Yi-min Li, Meng Lo, Jamie Luk, Qingfu Pan, Chun Tin Se, Mao Shan, Lao Shen, Robert Tai, Yim Chan Tang, Hung Tsai, Wang Wai, Chung Wang, Han Chen Wang, Ching Wong, Chi Sang Wong, Stephan Yip, Hua Yueh

Kung Fu films over de Shaolin tempel zijn er dertien in een dozijn, maar slechts weinig gaan over de teloorgang van de tempel. Dit betekent natuurlijk een groots gevecht aan het einde van de film waar deze uiteindelijk naar toe leidt. Shaolin heeft iets magisch over zich in de manier waarop studenten technieken leren. In deze film doet het denken aan mister Miyagi’s manier van trainen in ‘The Karate Kid’. De nieuwkomers moeten allemaal onzinnige klusjes doen waarbij ze na verloop van tijd de meest uitzinnige trucs uithalen voor de variatie.

In plaats van enkele weken zijn deze studenten enkele jaren bezig met hetzelfde werk, wat het ook wat geloofwaardiger maakt dat een bepaalde beweging met de benen of armen instinctief kan worden uitgevoerd. De eerste helft van de film zie je dan ook weinig gevechten (maar wel heel veel mooie loopvormen), simpelweg omdat de studenten nog maar aan het begin van hun training zijn.

Wanneer de gevechten losbarsten moeten de acteurs zich inhouden om niet hun volle potentieel meteen te tonen. Net als uit de gesproken teksten, blijkt hieruit dat het toch de meeste personen in de film betere vechters zijn dan acteurs. Vechtfilms uit de jaren zeventig kijk je dan ook niet voor het betere acteerwerk, maar voor de uitstekende, snelle, goed gechoreografeerde, draadloze, échte vechtstijlen. Ten opzichte van de vele andere Shaolin tempel films moet hierbij vermeld worden dat het verhaal en acteerwerk van ‘Shaolin Temple’ toch wel enigszins boven het gros uitsteekt.

‘Shaolin Temple’ is beter omdat er zoveel sterren uit de Shaw Brothers cast in één film zitten. Sheng Fu bijvoorbeeld speelt Fang Shiyu (later speelt Jet Li hetzelfde karakter maar dan onder de naam ‘Fong Sai Yuk’) en weet de tijger- en kraanvogeltechniek helemaal te beheersen. Naast deze technieken zien we ook gevechten met stok (via Philip Kwok) , zwaard (in de handen van Kuan-Chun Chi) en drie stokjes (door Ti Lung).

De gevechten zijn allemaal al heel snel, toch zijn de huidige generatie Aziätische vechtfilms net even wat sneller. ‘Shaolin Temple’ is lekkere old school met een authentiek uiterlijk. De film is opgenomen in een echte tempel om er een waardig eerbetoon van te maken. En de wijze waarop de studenten niet doorhebben dat ze getraind worden is erg goed gevonden. De twee uur is echter net iets te lang voor de wat kleine hoeveelheid gevechten. De laatste lange scène maakt daarbij gelukkig veel goed.

Roland Torenbeek