He Knew He Was Right (2004)

Regie: Tom Vaughan | 200 minuten | drama | Acteurs: Oliver Dimsdale, Laure Fraser, Anna Massey, Bill Nighy, Geoffrey Palmer, Christina Cole, Geraldine James, Jane Lapotaire, Raymond Coulthard, Maggie Ollerenshaw, Stephen Campbell Moore, Caroline Martin, Amy Marston, Joanna David, Barbara Flynn, David Tennant, Claudie Blakley, Fenella Woolgar, Ron Cook, Patsy Palmer, John Alderton, James Bolam, Stephen Beresford, Matthew Goode, Anna-Louise Plowman, Lynn Farleigh, Alison Skilbeck, Sarah Crowden, Philip Madoc, Sinead Matthews

‘He Knew He Was Right’ mag zich scharen in het rijtje van door de BBC succesvol verfilmde Victoriaanse drama’s als ‘Pride & Prejudice’, ‘Middlemarch’ en ‘Bleak House’. Een juweeltje voor liefhebbers van dit genre.

Maar anders dan de (meeste) eerder genoemde titels is het niet all’s well that ends well in dit verhaal. Schrijver Anthony Trollope wist op pakkende en soms humoristische wijze een beeld te schetsen van liefde, verraad en vertrouwen in de Victoriaanse gemeenschap. Andrew Davies wist het complexe verhaal zo aan te passen dat het ook op het witte doek, in de moderne tijd, weer volledig tot zijn recht komt.

Spil van de film – waar ook de titel naar verwijst – is Louis Trevelyan (Oliver Dimsdale). Hij trouwt de beeldschone Emily (Laura Fraser) en even zijn ze het gelukkigste stel op aarde. Dat verandert al snel; eenmaal terug in Londen wordt hem al snel het idee ingefluisterd dat zijn vrouw hem bedriegt met Colonol Osborne (Bill Nighy). Hij staat erom bekend een voorliefde te hebben voor pas getrouwde vrouwen. Maar hij is ook haar peetvader…

Emily’s zus Nora Rowley (Christina Cole) krijgt een huwelijksaanzoek van de steenrijke Mr. Glascock (Raymond Coulthard), maar wijst die tot grote boosheid van haar ouders af. Ze kiest eieren voor haar geld en wil trouwen met de arme journalist Hugh Stanbury (Stephen Campbell Moore) van wie ze houdt. Maar dan moet ze wel haar vader zien te overtuigen dat hij de juiste partij is, en in het Victoriaanse tijdperk – zeker als vrouw – trouwen met iemand die uit een lagere sociale klasse komt is een big no-no.

Dorothy Stanbury (Caroline Martin), het zusje van Hugh, heeft de locale priester aan de haak geslagen tot groot genoegen van haar tante, maar ook zij verkiest liefde boven zekerheid. De priester, Mr. Gibson (David Tennant), hoeft gelukkig niets te vrezen, want er zijn twee andere dames die hem wel als man willen. Maar welk van de zusjes moet hij kiezen? Terwijl hij zich steeds meer in de nesten werkt, wat leidt tot hilarische situaties, gaat het met Dorothy de goede kant op en lijkt ze geluk en liefde te hebben gevonden. Totdat haar tante er een stokje voor wil steken.

Genoeg roddel en achterklap dus om je een paar uur mee te vermaken. Zelfs mensen die niet van de moderne soaps houden zullen hiervan smullen. Niet alleen omdat het acteerwerk subliem is, maar ook omdat het er vroeger een stuk subtieler aan toe ging. Al wordt al snel duidelijk dat Louis’ argwaan ongegrond is en dat hij aan waanideeën lijdt, je wilt hem gewoon geloven, niet in de minste plaats omdat Bill Nighy het bloed onder je nagels vandaan haalt als Osborne en Laura Fraser een wel erg koppige Emily neerzet. Ook BBC’s publiekslieveling David Tennant (bekend van ‘Dr. Who’) doet het goed en brengt wat humor tussen alle drama. ‘He Knew He Was Right’ zit vol Britse topacteurs die hun sporen zeker verdiend hebben.

Wat ook goed werkt is de interactie met de kijker dat sommige karakters hebben. Daarmee wordt je als kijker betrokken in het verhaal en leer je ook de gedachten kennen achter de acties. Een superoplossing voor het weergeven van gedachten, wat normaal gesproken alleen soepel op papier gaat. Kortom: ‘He knew he was right’ is Victoriaans melodrama aan de top!

Tessa Obbens