Het Bernini Mysterie Ontrafeld: Illuminati – Secrets of Angels, Demons and Masons: Illuminati (2005)

Regie: Simon Cox | 54 minuten | documentaire

Na het grote succes van Dan Browns ‘The Da Vinci Code’ zijn er talloze documentaires verschenen die allen de geheimen achter deze bestsellers probeerden te achterhalen: is Browns boek feit of fictie? Wat zijn al die geheime genootschappen die hij beschrijft in zijn boeken?. Terwijl de onderhandelingen voor de verfilming van ‘Het Bernini Mysterie’ (originele titel ‘Angels & Demons’) nog in volle gang zijn, verschijnen er nu al docu’s over de tweede bestseller, die Robert Langdon in zijn avonturen volgt. ‘Illuminati’ is het eerste deel van de documentaire ‘Het Bernini Mysterie Ontrafeld’, en neemt je mee op een spannende tocht door de geschiedenis van kunst, wetenschap en religie.

In de documentaire wordt de geheime organisatie de Illuminati onderzocht. Onderzocht is misschien een groot woord, want heel veel is er niet bekend over deze organisatie. De organisatie is ergens in de helft van de achttiende eeuw in Italië opgericht door wetenschappers die macht van de kerk wilden beperken. De organisatie heeft waarschijnlijk niet meer dan een paar duizend leden gehad en is niet langer dan 12 tot 14 jaar actief geweest, waarna het door de Katholieke kerk opgeheven is. Als je als kijker meer informatie verwacht over de organisatie zelf, helaas.

De documentaire is meer een diepgaande analyse van het boek van Dan Brown. Verschillende professoren en auteurs, allen experts op het gebied van kunst, religie en wetenschap, komen aan het woord en nemen de kijker mee naar de mooiste plekken in Rome waar het grootste gedeelte van Browns boek zich afspeelt. Bij Bernini’s schitterende kunstwerken wordt veel achtergrondinformatie gegeven: over Bernini’s mogelijke bedoelingen toen hij de kunstwerken maakte en uiteraard ook over de interpretatie van Dan Brown over deze kunstwerken.

Dit is een documentaire die zowel door fans van het boek bekeken kan worden, als door mensen die het boek niet hebben gelezen, veel achtergrondkennis is er niet voor nodig namelijk. Het gaat wat ver om te zeggen dat je als kijker de waarheid over de Illuminati ontdekt. De documentaire is meer een presentatie van verschillende interpretaties van gebeurtenissen uit de geschiedenis. Het ‘is het nou feit of fictie?’-gehalte valt gelukkig ook erg mee in deze documentaire. Al met al erg interessant en leerzaam. Een aanrader.

Daphna Berger