Leonardo Da Vinci (2004)

Regie: Molly Thompson | 45 minuten | documentaire | Voice-over: Marvin Silbersher

Ze noemen hem de grootvader van de Renaissance, Leonardo Da Vinci. Ook zonder de bekendheid van zijn werk via het boek en de film ‘The Da Vinci Code’ zou hij de meest besproken figuur uit de kunstwereld zijn. Da Vinci (1452 – 1519) was een kunstenaar, wetenschapper, uitvinder, architect, astronoom, dichter. Een homo universalis. Iemand die zijn tijd ver vooruit was. Zijn Mona Lisa (La Gioconda) is waarschijnlijk het bekendste schilderij ter wereld. De documentaire ‘Leonardo Da Vinci’ is een korte visuele biografie van de veelzijdige genie. Van Vinci naar Florence, Milaan, Rome en uiteindelijk Frankrijk. Regisseuse Molly Thompson maakte ook de documentaire ‘Mussolini: Italy’s Nightmare’ (2005).

Het begint met vragen aan mensen op straat over wie Da Vinci volgens hen is. Niet iedereen weet hem te plaatsen. Verder wordt er in deze documentaire verteld over de achtergrond van Leonardo. De reden waarom hij aan het tekenen sloeg. Zijn fascinatie voor de natuur en anatomie. De rechtszaken waar hij mee te maken kreeg. Het werk, de waardering en de teleurstelling, zijn vermeende homoseksualiteit, het ontleden van lichamen. Er zijn mooie beelden van het Laatste Avondmaal, Aanbidding der Wijzen, Madonna in de grot, Man van Vitruvius, de Mona Lisa, zijn schetsen en aantekeningen.

De beweging in de schilderijen van Da Vinci komt naar voren, hoe zijn werk tot leven lijkt te komen. Het is zeer indrukwekkend om de mate van detail in zijn tekeningen en schilderijen te zien. Bij tijd en wijle spreekt acteur Marvin Silbersher een zin uit Da Vinci’s notities uit als zijnde de meester zelf. Door zijn talent in meerdere disciplines, zijn uitvinden en ontwerpen blijft Da Vinci tot de verbeelding spreken. Deze film is goed kijkbaar, hij is kort, interessant en voor iedereen die wat meer over Leonardo Da Vinci zou willen weten.

Sarita Koendjbiharie