Het mooiste wat er is (2015)

Regie: Danyael Sugawara | 90 minuten | drama | Acteurs: Maarten Heijmans, Sallie Harmsen, Johanna ter Steege, Tom Jansen, Nadia Amin

In een van de beroemdste Ted Talks vertelt het Amerikaanse koppel Rufus Griscom en Alisa Volkman over de mythen en taboes van het ouderschap. Volgens Volkman durft geen enkele moeder toe te geven dat het moederschap best een eenzame bedoening is. Griscom vertelt dat hij zich schuldig voelde toen hij in de eerste maanden niet een overweldigende liefde voor zijn zuigeling voelde. Geheel tegen zijn verwachting voelde het krijgen van een kind niet als het mooiste wat er is. Dat gevoel kwam pas later.

Precies over dergelijke mythen en taboes gaat de Telefilm ‘Het mooiste wat er is’. Hierin volgen we het stel Sam en Do, vanaf de eerste ontmoeting tot het moment dat de opvoeding van zoontje Max voor onoverkomelijke problemen lijkt te zorgen. We doen dit niet in chronologische volgorde. We beginnen bij de eerste ontmoeting en gaan dan met een reuzensprong  vooruit naar de tijd dat Max een paar maanden oud is. Daarna keren we terug naar waar we het prille koppel hebben achtergelaten. En zo gaan we steeds heen en terug in de tijd, van de roze wolken naar de diepe duisternis.

De problemen hebben van alles te maken met het verleden van Sam en Do. Bij Do lijkt de navelstreng niet volledig doorgeknipt waardoor ze nooit van haar moeder is losgekomen. Ze is ook net zo bezorgd en koppig als haar moeder als het om de opvoeding van Max gaat. Bij Sam is het omgekeerd: door een tekort aan ouderlijke aandacht kost het hem moeite om zich aan de nieuwe aanwinst te hechten.

Dit had makkelijk iets melodramatisch kunnen opleveren, maar in de capabele handen van Danyael Sugawara blijven de emoties alleszins binnen de perken. Sugawara verraste in 2009 met het ingetogen drama ‘Alles stroomt’. ‘Het mooiste wat er is’ is iets uitbundiger dan die voorganger en de ruzies knallen af en toe flink. Maarten Heymans overtuigt daarbij als de intense Sam, Sallie Harmsen doet het eveneens prima als de overbezorgde Do. De huppelende chronologie zorgt ervoor dat de film nooit gaat kabbelen.

‘Het mooiste wat er is’ laat maar weer eens zien dat wie zelf niet volwassen is zelden een voldragen ouder zal zijn. Het is geen spectaculair inzicht, zoals dit ook geen spectaculaire of wereldschokkende film is. Maar dat maakt ons niet minder blij met dit evenwichtige en volwassen drama.

Henny Wouters

‘Het mooiste wat er is’ wordt zaterdag 31 januari 2015 uitgezonden op NPO 3.