Into the Woods (2014)

Regie: Rob Marshall | 117 minuten | avontuur, komedie, fantasie, musical | Acteurs: Anna Kendrick, Daniel Huttlestone, James Corden, Emily Blunt, Christine Baranski, Tammy Blanchard, Lucy Punch, Tracey Ullman, Lilla Crawford, Meryl Streep, Simon Russell Beale, Joanna Riding, Johnny Depp, Billy Magnussen, Mackenzie Mauzy, Annette Crosbie, Chris Pine, Richard Glover, Frances de la Tour, Tug

Hussel de sprookjes ‘Roodkapje’, ‘Assepoester’, ‘Jaap en de bonenstaak’ en ‘Raponsje’ door elkaar en je krijgt… ‘Into the Woods’. Dat is althans wat James Lapine en Stephen Sondheim al in 1986 deden en niet zonder succes, want de musical sleepte de nodige Tony Awards in de wacht en vierde grote successen op Broadway en West End. Daar moest en zou natuurlijk ook een filmversie van komen, maar dat was nog niet eenvoudig. Uiteindelijk slaagde Walt Disney Pictures erin om ‘Into the Woods’ naar het witte doek te halen. En als je een musical naar de bioscoopzalen haalt, wie vraag je dan om op de regisseursstoel plaats te nemen? Juist, Rob Marshall natuurlijk. De man achter het daverende succes van ‘Chicago’ (2002), de filmmusical die maar liefst zes van zijn in totaal dertien Oscarnominaties wist te verzilveren. Dat ‘Nine’, de filmmusical die hij zeven jaar later maakte, heel wat minder goed uitpakte, zien we voor het gemak maar even door de vingers.

‘Into the Woods’ is dus een doldwaze mengelmoes van klassieke sprookjes van de gebroeders Grimm. En die zijn in de basis natuurlijk best – pun intended – grimmig. Niet voor niets is de tagline van de film ‘Be careful what you wish for’. Het draait allemaal om een eenvoudige bakker (James Corden) en zijn vrouw (Emily Blunt). Ze krijgen geregeld een klauwende Roodkapje (de piepjonge Lilla Crawford) over de vloer, maar belangrijker nog is dat ze naast een gemene heks met blauw haar (de onvolprezen Meryl Streep) wonen die nog een appeltje met hen te schillen heeft. Jaren geleden ontvoerde de heks het jongere zusje van de bakker, Rapunzel (MacKenzie Mauzy) en sprak een vloek uit over de bakker zelf, als straf voor de misdaad die zijn vader had begaan. Die had namelijk magische bonen gestolen uit de tuin van de heks. Dankzij die vloek kan de bakker geen kinderen krijgen. Maar er is een manier om de betovering ongedaan te maken; als ze binnen 72 uur de benodigde ingrediënten bijeen kunnen brengen voor een toverdrank. Wat daarin gaat? Een koe zo wit als melk, een cape zo rood als bloed, haren zo geel als maïs en een muiltje zo puur als goud.

In hun zoektocht naar deze ingrediënten komt het kinderloze koppel in het bos uiteraard allerlei interessante figuren tegen. Boerenknecht Jaap (Daniel Huttlestone), Assepoester (Anna Kendrick) en haar prins (Chris Pine) en Roodkapje die zich inlaat met ene meneer Wolf (Johnny Depp). Het feit dat Disney zich aan deze productie gekoppeld heeft, betekent gelukkig niet dat ‘Into the Woods’ zijn duistere randjes heeft verloren en dat zal een opluchting zijn voor de liefhebbers van de Sondheim-musical. Misleidend is het feit dat het punt waarop het ‘En ze leefden nog lang en gelukkig…’ lijkt te worden ingezet, de film eigenlijk pas op de helft is. Wie het in zijn hoofd haalt om ‘Into the Woods’ met kleine kinderen te gaan bekijken, kan dan maar beter de zaal verlaten, want de tweede helft van de film is heel wat minder braaf dan de eerste. En ook voor iedereen die nerveus wordt van films waarin acteurs om de haverklap in zingen uitbarsten, biedt ‘Into the Woods’ hoop. Het hoort nu eenmaal bij een musical, dus ook hier wordt gezongen, maar de liedjes passen beter in het verhaal en in het geheel dan in bijvoorbeeld ‘Chicago’ en ‘Nine’, waar het meer een verhaal was dat om de liedjes heen gebouwd was dan andersom.

‘Into the Woods’ is een groots spektakelstuk met een duister randje, dat tegen het bombastische aanzit (maar dat geldt voor veel musicalverfilmingen). Dankzij een tot in de puntjes verzorgde aankleding (kleding en production design verdienden een Oscarnominatie) en een geweldige all-star cast word je als kijker meteen ingepakt. Meryl Streep kreeg voor haar rol van de blauwharige heks haar negentiende Oscarnominatie, een absoluut record en deze keer is de nominatie meer dan terecht. Ook Chris Pine en Emily Blunt vallen in positieve zin op, maar eigenlijk haalt de hele cast een uitstekend niveau. Wie van musicals houdt, mag ‘Into the Woods’ zeker niet missen.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 29 januari 2015
DVD- en blu-ray-release: 2 juni 2015