High and Dizzy (1920)

Regie: Hal Roach | 26 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Harold Lloyd, Roy Brooks, Mildred Davis, Wallace Howe

De zaken gaan niet best zo vlak na zijn afstuderen, dus als een jonge dokter eindelijk een patiënte krijgt, probeert hij te maskeren dat zijn wachtkamer doorgaans leeg is. Met behulp van een paar uitgekiende vermommingen wekt hij de indruk overspoeld te worden door patiënten, zelfs zo dat de vader al bijna weer met zijn dochter weggaat, omdat ze te lang moeten wachten. Wat er daarna aan onderzoeken in de spreekkamer plaatsvindt, wekt bij de vader weinig vertrouwen in de geneeskunst van de dokter en met medeneming van zijn dochter verlaat hij weer de praktijk.

De dokter is hierdoor erg aangeslagen en als een vriend (Roy Brooks) problemen heeft met de flessen sterke drank die hij illegaal in zijn kantoor heeft gestookt, helpt hij hem natuurlijk mee om verspilling tegen te gaan en met getweeën maken ze alle flessen soldaat. De wereld ziet er nu wel wat waziger uit en bij toeval raakt hij verdwaald in de hotelkamer van het rijke meisje. Buiten op de richel van de wolkenkrabber komt de dokter erachter dat het meisje nog steeds niet van haar slaapwandelen is genezen.

Het deel waarin Harold Lloyd en Roy Brooks dronken avonturen beleven is nogal plat en vrij saai. Ook het balanceren door Harold Lloyd en Mildred Davis op de richel van de wolkenkrabber is wel spectaculair, maar door het volledig ontbreken van een logisch verhaal waarin dit enige functie zou hebben, komt het neer op nogal gratuit effectbejag. Geniaal zijn de vermommingen waarmee de jonge dokter de indruk wil wekken een drukbezet man te zijn. Deze zijn erg knap verzonnen en goed uitgevoerd in een lekker hoog tempo en daardoor echt leuk.

Diana Tjin-A Cheong