Hollands Hoop (2014)

Regie: Dana Nechushtan | 400 minuten | drama, komedie | Acteurs: Kim van Kooten, Marcel Hensema, Martijn Lakemeier, Peter Van Den Begin, Cynthia Abma, Peter Paul Muller, Dries Alkemade, Nikola Djuricko

Wat was men trots en blij in Groningen, tijdens de première van de eerste twee afleveringen van ‘Hollands Hoop’ in De Oosterpoort. Een heuse kwaliteitsserie gesitueerd in de provincie Groningen, op de nationale televisie! Het komt immers zo weinig voor dat het ‘Grunneger laand’ goed in beeld wordt gebracht voor de massa. De film ‘De Poolse bruid’ (gesitueerd op het Hogeland) stamt immers alweer uit 1998. Ook ‘Hollands Hoop’ toont de schitterende uitgestrektheid van de provincie, maar verbindt daar een bepaalde primitiviteit aan. Er liggen dode beesten aan de kant van de weg en alleen als je boven op dak gaat zitten, maak je kans op een signaal voor je mobieltje. Een wat makkelijke kunstgreep van scenarist Franky Ribbens om zijn plot extra spanning mee te geven.

Maar gelukkig biedt ‘Hollands Hoop’ ook nog échte Groningse glorie, in de vorm van Marcel Hensema (die dan helaas weer geen Gronings praat in de serie). Hensema schittert als de forensisch psychiater Fokke Augustinus, die zich uitstekend weet in te leven in zijn patiënten, maar zich met de dag meer vervreemdt van zijn vrouw en kinderen. Zo loopt zijn echtgenote Machteld (Kim van Kooten) te vozen met haar yoga-leraar en teelt zoon Pepijn (Martijn Lakemeier) wiet in een kast op zijn kamer. Met desastreuze gevolgen. Als de vader van Fokke overlijdt, ziet hij een tocht naar zijn Groningse geboortegrond als de ideale gelegenheid om weer dichter bij zijn gezin te komen. Hij geeft zijn baan op en sleurt iedereen mee naar het Groningse platteland.

Daar aangekomen blijkt een en ander minder idyllisch te zijn dan Fokke zich had voorgesteld. Hij komt erachter dat zijn vader aan het hoofd stond van een internationale drugshandel – tussen de mais groeien gigantische stekken Hollands Hoop – en wordt door omstandigheden gedwongen om diens plek in te nemen. Jeugdvriend Matthias (Peter Paul Muller in zijn beste Gronings) bemiddelt tussen Fokke en de Oost-Europese handelaren, maar blijkt gaandeweg ook zijn eigen agenda te hebben. Ondertussen moet Fokke zich in alle bochten wringen om de drugshandel verborgen te houden voor Machteld, wat logischerwijs voor de nodige hilariteit zorgt.

Maar misschien wel de grootste troef qua hilariteit is Dimitri (Peter van den Begin), een patiënt van Fokke, die hem na een uitbraak achterna jaagt om zijn behandeling te kunnen voortzetten. Een ideaal plotmechanisme om lastige criminelen op een macabere, maar tegelijk humoristische manier uit het verhaal te werken. Het serieuze drama wordt zo met genoeg gekkigheid aangelengd om behapbaar te blijven. Op een gegeven moment kijk je niet meer op van een moord meer of minder. Waar de humor de boventoon voert, dreigt de serie wel af en toe uit de bocht te vliegen, maar over het algemeen is ‘Hollands Hoop’ verrassend toonvast.

Elke aflevering start met een korte vooruitblik, die de kijker op het verkeerde been moet zetten. Deze gimmick werkt helaas niet elke keer even goed en had best achterwege gelaten mogen worden. Wat wel uitstekend werkt zijn de prachtige cinematografie (van Bert Pot), de sfeerverhogende muziek van Torre Florim (De Staat) en Janne Schra en uiteraard het sterke acteerwerk. Vooral Martijn Lakemeier en Dries Alkemade (Matthias’ onvoorspelbare broer Bert) vallen in positieve zin op, naast een excellerende Marcel Hensema en Kim van Kooten. Daarnaast moet ook zeker Nikola Djuricko genoemd, de stoïcijnse Slavische bendeleider Sasa, die keer op keer verrassend uit de hoek weet te komen.

Realistisch is ‘Hollands Hoop’ zeker niet, maar dat kan ook nooit de bedoeling zijn geweest. Verrassend en vermakelijk is de serie zeker wel. Een hoogwaardige productie, waarin het beste van Nederland bij elkaar gebracht wordt. Een uitstekende cast, een briljant mooie locatie (boerderij Hoog Hammen in het Groningse dorp Overschild) die ook nog eens fantastisch in beeld wordt gebracht, sfeerverhogende muziek en een regisseur (Dana Nechushtan) die op vrijwel alle fronten de juiste toon weet aan te slaan. Een Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama was er al. Nu is het vooral uitkijken naar het reeds aangekondigde tweede seizoen!

Wouter de Boer

‘Hollands Hoop’ verschijnt woensdag 3 december 2014 op DVD.