Houses with Small Windows (2013)

Regie: Bülent Öztürk | 15 minuten | drama, korte film | Acteurs: Müjde Arslan, Seyithan Altiparmak, Emine Korkmaz, Gülcan Atmaca, Cebrail Korkmaz, Kazim Korkmaz, Gülçin Öztürk, Hasan Korkmaz, Mahmut Seçme, Aziz Korkmaz

‘Houses with Small Windows’ is een beklemmend drama over een lugubere traditie in de Koerdische cultuur. Een 22-jarige getrouwde vrouw betaalt de schande van de familie, vreemd gaan, met de dood. Na een bijeenkomst eist de traditie dat de ‘andere partij’, de familie van de vreemdgaande man, ook een leven ter compensatie inlevert.

Regisseur Bülent Öztürk weet in slechts 15 minuten zeer treffend machteloosheid en wanhoop uit te beelden. De film kent bijna geen tekst, het landelijke Koerdistan als desolaat decor. ‘Once Upon a Time in Koerdistan’. Een oog voor een oog, een tand voor een tand? Niet voor te stellen en toch blijkt het te bestaan. ‘Houses with Small Windows’ is hard en confronterend.

Ruud Stift

‘Houses with Small Windows’ verschijnt dinsdag 21 oktober 2014 op DVD én blu-ray (‘Selected Shorts #17: De beste Vlaamse kortfilms’, DVD en blu-ray ineen).