I Am Not a Serial Killer (2016)

Recensie I Am Not a Serial Killer CinemagazineRegie: Billy O’Brien | 104 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Max Records, Christopher Lloyd, Laura Fraser, Karl Geary, Tony Papenfuss, Bruce Bohne, Matt Roy, Emmylou Barden, Morgan Rysso, James Gaulke, Lucy Lawton, Ryan J. Gilmer, Raymond Brandstrom, Anna Sundberg, Christina Baldwin, William Todd-Jones

Het staat bekend als de Macdonald-triade: drie kenmerken waaraan 95 procent van de seriemoordenaars voldoet. Bedplassen na je vijfde, brandstichting en dierenmishandeling zouden volgens de theorie voorbodes zijn van moorddadig gedrag op latere leeftijd. Het zijn kenmerken die de zestienjarige John Wayne Cleaver (Max Records) uit ‘I Am Not a Serial Killer” stuk voor stuk kan afvinken. Sociopathie, luidt de officiële diagnose. Om zijn gedrag onder controle te houden legt Cleaver zichzelf strikte regels op. “If I’m thinking about hurting a person, I’ll just give them a compliment”, vertelt hij tijdens een sessie met zijn therapeut. Ook zijn bijbaantje in de begrafenisonderneming van zijn moeder zorgt voor een uitlaatklep.

Toch blijft de duistere kant van het leven lonken. Cleaver begluurt zijn buurmeisje en schrijft werkstukken waar leraren nerveus van worden. Als er gruwelijk verminkte lijken opduiken in zijn dorp vermoedt de tiener dat er een seriemoordenaar actief is. Cleaver laat zijn oog vallen op zijn bejaarde buurman Mr. Crowley (Christopher Lloyd) als mogelijke verdachte. Hij ontdekt dat er iets vreemds aan de hand is met de man, waardoor simpelweg de politie bellen geen optie is. En dan bedoelen we: echt iets vreemds. Terwijl de tiener steeds verder gaat om de waarheid boven tafel te krijgen, begint zijn familie zich zorgen te maken. Is Cleaver aan het afglijden en wordt hij iets wat hij eigenlijk niet wil zijn?

Met ‘I Am Not a Serial Killer’ levert regisseur Billy O’Brien een geslaagde verfilming af van Dan Wells’ succesvolle young adultroman. Heerlijk, zo’n film waaraan bijna alles klopt. Het script weet de meeste valkuilen te omzeilen. De toon is donker, maar niet kil, met veel ruimte voor wrange humor. De cast is fenomenaal. Goed beschouwd wijkt Cleaver niet veel af van de gemiddelde tiener (wie fantaseerde er vroeger niet over om pestkoppen een kopje kleiner te maken), maar Records laat hem broeien onder de oppervlakte. Je gelooft dat er iets mis is met deze jongen, die soms shockeert en soms zo kwetsbaar is dat je hem een knuffel wil geven. Records krijgt geduchte concurrentie van Lloyd, die als de fragiele maar gevaarlijke Crowley een van de meest memorabele rollen van zijn carrière speelt.

Ondanks het zeer beperkte budget (zo’n 1,5 miljoen dollar) ziet ‘I Am Not a Serial Killer’ er prima uit. Het decor, een winters gehucht waar de stoom stemmig opstijgt uit de luchtroosters, is sfeervol. De film is goed opgebouwd en af en toe echt creepy, vooral als er weer eens zuurstokroze balsemvloeistof in een lichaam wordt gepompt. Het mooiste aan ‘I Am Not a Serial Killer’ is het mededogen met de personages. Zowel Cleaver als Crowley worstelen – ieder op hun eigen manier – met impulsen waar ze niet voor gekozen hebben. Afkeer en ontroering wisselen zich af in deze indie-horror. Op het einde laat O’Brien zich verleiden tot wat melodrama en het bovennatuurlijke element schuurt hier en daar, maar dat is te vergeven. Toppertje!

Paula Koopmans

Waardering: 4

VOD-release: 27 april 2017
DVD-release: 26 april 2017