I Don’t Feel at Home in This World Anymore. (2017)

Recensie I Don't Feel at Home in This World Anymore CinemagazineRegie: Macon Blair | 93 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Melanie Lynskey, Elijah Wood, Michelle Moreno, Lee Eddy, David Yow, Marilyn Faith Hickey, Jared Roylance, Macon Blair, Cristy Miles, Gary Anthony Williams, Matt Orduna, Jeb Berrier

Ruth is er helemaal klaar mee. De assistent-verpleegkundige in een revalidatiecentrum heeft een zeldzaam beroerde dag. Hondenpoep in haar tuin, een oudere patiënte die de geest geeft, een man in een bar die het boek spoilert dat Ruth leest, horken in de supermarkt, horken op straat, horken waar je maar kijkt. Wanneer Ruth aan het eind van een lange dag thuiskomt blijkt er te zijn ingebroken, en is ze beroofd van haar laptop, zilveren servies en medicijnen. En nou is Ruth er helemaal klaar mee.

In de Amerikaanse misdaadkomedie ‘I Don’t Feel at Home in This World Anymore’ volgen we Ruth op haar zoektocht naar haar geroofde spullen. Omdat de politie niet wil meewerken gaat ze zelf maar op onderzoek uit, waarbij ze wordt geholpen door buurtgenoot Tony. Die Tony is een soort wannabe ninja, die wel over de juiste spullen beschikt maar niet over het vereiste talent. Iemand die je liever geen werpsterren toevertrouwt.

‘I Don’t Feel at Home in This World Anymore’ is het soort komedie dat Amerikanen quirky noemen, een term waarvoor niet echt een Nederlands woord bestaat. Arthouse van het vriendelijker soort, gekenmerkt door prettig gestoorde personages en een drogig soort humor. In ‘I Don’t Feel at Home in This World Anymore’ vinden we beide elementen terug, waarbij het jammer is dat echt álle personages aan de excentrieke kant zijn. Buurtbewoners, politieagenten, patiënten, verveelde huisvrouwen, ontaarde dieven, en natuurlijk onze twee helden zelf.

Afgezien van die overkill aan vreemde personages is ‘I Don’t Feel at Home in This World Anymore’ een hartstikke leuke komedie, met een opvallend inventieve plot. De speurtocht naar de ontvreemde spulletjes brengt onze helden op onverwachte plekken, waarbij het verhaal een stuk verrassender en spannender is dan je in eerste instantie verwacht. Daarbij lopen spanning en humor elkaar nooit in de weg.

Ook blij zijn we met de bijzondere cast. Daarin vinden we Frodo, Heavenly Creatures en rockband Jesus Lisard terug in de personen van Elijah Wood, Melanie Lynskey en David Yow. Daarnaast zijn de bijrollen prima bezet en is de muziek een fijn ratjetoe van country, jaren 80 wave en non-descripte takkenherrie. Voor mensen die een slechte dag hebben is deze quirky misdaadkomedie kortom een prima medicijn. Voor wannabe ninja’s ietsjes minder.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

VOD-release: 24 februari 2017 (Netflix)