Idlewild (2006)

Regie: Bryan Barber | 121 minuten | drama, romantiek, misdaad, musical | Acteurs: André Benjamin, Big Boi, Paula Patton, Terrence Howard, Faizon Love, Malinda Williams, Cicely Tyson, Macy Gray, Ben Vereen, Paula Jai Parker, Bobb’e J. Thompson, Bre’Wan Waddell, Patti LaBelle, Ving Rhames, Jackie Long, Oscar Dillon, Jalil Jay Lynch, Esau, Bruce Bruce, Carol Mitchell-leon, China Anderson, Isis Faust, Kyra K. Freeman, Rodney Johnson, Farnsworth Bentley, Bryan Barber, Charlie Lucas, Angelo Moore, Bill Nunn, Afemo Omilami, Karen Dyer, Annalisia Simone, Jennifer D. Johnson, Ilia Jessica Castro, Kenna Michelle Morris, Stephanie Moseley, Quinn Bass

De verwachtingen liggen niet zo hoog voor een film die door een paar rappers is gemaakt. Maar wat blijkt, OutKast leden André Benjamin en Antwan A. Patton nemen ons mee naar de jaren 30 voor een entertainende hiphopmusical. We bevinden in het dorpje Idlewild ten tijde van de Drooglegging. Het begint met swingende muziek en een introtekst van Shakespeare’s ‘As you like it’ uitgesproken door Percival, de bekendste kop van OutKast. Percival is een rustige pianist, zoon van een begrafenisondernemer. Zijn niet zo brave vriend Rooster is de zoon van een gangster. Het enige wat de jongens gemeen hebben is muziek, samen spelen ze in de hotste nachtclub in Idlewild. Jonge Percival en jonge Rooster worden gespeeld Bre’Wan Waddell en Bobb’e J. Thompson. Laatstgenoemde is het bijdehante kereltje uit de Tracy Morgan Show (2003-2004). Ook hier is hij een gangmakertje.

De OutKast leden zelf acteren beide prima, ze hebben dus meerdere talenten. De rolverdeling is ook goed, André 3000 heeft een artistiek en rustig voorkomen en Big Boi speelt met plezier de snelle jongen. Daarnaast zitten er ook een hoop bekenden in zoals Macy Gray als diva Taffy, Patti LaBelle, Ving Rhames als gangster Spats en Terrence Howard van ‘Hustle & Flow’ (2005) als slechterik Trumpy. Paula Patton uit ‘Hitch’ (2005) speelt hier Sally, de mooie zangeres op wie Percival verliefd wordt. Het is grappig wanneer Macy Gray haar uitjouwt. ‘Idlewild’ draait voornamelijk om het liefdesverhaal van Percival en Sally.

In deze musical wordt veel gedanst, gezongen en gerapt. Beide OutKast heren zijn verantwoordelijk voor de muziek. En ja, de liedjes zijn misschien misplaatst in de jaren 30, maar het is allemaal erg vermakelijk en OutKast staat natuurlijk bekend om hun vernieuwing. Voor deze film werkten ze samen met de regisseur van hun videoclips ‘The Whole World’, ‘The Way You Move’ en het lekker in het gehoor liggende ‘Hey Ya!’. De kostuums in deze film zijn mooi en er zijn een paar leuke special effects zoals het pratende haantje op de fles van Rooster en de bewegende figuurtjes in de bladmuziek van Percival.

Zeer bijzonder is dit verhaal niet, maar helemaal voorspelbaar nou ook weer niet. Er zit muziek, dans, actie, humor en romantiek in. Plus een lekker tempo dus de kijker verveelt zich niet. ‘Idlewild’ blijkt dus een aangename verrassing te zijn, een entertainende show met genoeg inhoud voor twee uurtjes aan filmvermaak.

Sarita Koendjbiharie