In the Line of Duty: Ambush in Waco (1993)

Regie: Dick Lowry | 98 minuten | actie | Acteurs: William OLeary, Neal McDonough, Lewis Smith, Marley Shelton, Jeri Ryan, Stephan Mailer, Debra Jo Rupp, Clu Gulager, Gordon Clapp, Richard McGonagle, Susanna Thompson, Heather McAdam, Kris Kamm, Dan Lauria, Adrienne Stiefel, Julie Ariola, Glenn Morshower, Anne Gee Byrd, Miriam Byrd-Nethery, Dave Lowry, Juan A. Riojas, Alana Austin, Kent Broadhurst, Carlease Burke, James Marsden, Robert Tekampe, David Cook.

‘Ambush in Waco’ is een aflevering in de serie ‘In the Line of Duty’. De film hoort het waargebeurde verhaal te vertellen over de 51 dagen durende belegering van de sekte die geleid werd door David Koresh. Maar de film gaat werkelijk over de periode voorafgaand aan de belegering.

Koresh, wiens werkelijke naam Vernon Wayne Howell was, leidde een sekte genaamd de Branch Davidians. De groep was een afsplitsing van de Zevendedagadventisten. Ze geloofden in de Apocalyps en leefden op een ranch die hen tegen het einde van de wereld moest beschermen. Ze dachten dat ze door deze bescherming de enigen zouden zijn die het einde konden overleven.

In de film besluiten het stel Adrian (O’Leary) en Michelle (McAdam) en hun vriend Jason (McDonough) zich aan te sluiten bij de groep. In eerste instantie worden ze hartverwarmend ontvangen, maar al snel krijgen ze het gevoel dat de sekte er rare praktijken op nahoudt. Adrian en Michelle denken dat David (Daly) een valse profeet is. Ze besluiten de groep te verlaten als David eist dat getrouwde vrouwen niet langer sex mogen hebben met hun eigen man, maar alleen met hem. Hij heeft immers van God te horen gekregen dat hij de enige is die voor het nageslacht moet zorgen. Weer in de gewone wereld teruggekeerd, gaan Adrian en Michelle naar het ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms) om door te geven dat ze de gebeurtenissen op de ranch niet vertrouwen. Ook vertellen ze over de vele vuurwapens die de sekte bezit. Voor het ATF is dit een aanleiding om een aanval voor te bereiden. Deze loopt echter uit op een fiasco als de sekteleden ook in de aanval gaan. Vier agenten en zes sekteleden komen hierbij om het leven.

En daarmee lijkt de film te eindigen waar deze volgens de beschrijving zou moeten beginnen. Maar dat is niet storend, want hiermee wordt het boeiendere verhaal verteld van de Branch Davidians in plaats van de voorbereidingen en aanvalstactieken van het ATF.

Je neemt een kijkje in de wondere wereld van een sekte, waarbij de leider dominant, charismatisch en verknipt is en de leden er zonder vragen als makke lammetjes achteraan lopen. Hoewel dit fascinerend is om naar te kijken, wordt helaas nergens de diepte in gegaan. Er wordt niet meer verteld over de onderlinge verhoudingen tussen de leden en er wordt geen poging gedaan om een verklaring te geven voor hun gedrag. En dat is jammer, want ‘Ambush in Waco’ is hierdoor nét geen film over de Branch Davidians en nét geen film over de belegering door het ATF en de FBI. Maar toch houdt de film je vast, blijf je geboeid naar de gebeurtenissen kijken en is de film voorbij voor je het in de gaten hebt. Meer hoef je van een actiefilm eigenlijk niet te verwachten.

Karin van der Laan