Ira & Abby (2006)

Regie: Robert Cary | 104 minuten | komedie | Acteurs: Chris Messina, David Margulies, Spiro Malas, Kali Rocha, Jennifer Westfeldt, Brad Bellamy, Kevin Sussman, Marylouise Burke, Judith Light, Robert Klein, Michael McGrath, Fred Willard, Frances Conroy, Malachy McCourt , Modi

Over het algemeen trouwen mensen pas als ze elkaar al wat beter kennen en al enkele jaren een relatie hebben. Ira en Abby pakken het heel anders aan. Want waarom zou je niet meteen met elkaar trouwen als je elkaar pas net een dag kent, maar elkaar gewoon leuk vindt? Veel huwelijken eindigen sowieso in een scheiding, dus je maakt evenveel kans als de rest, is hun – op zich logische – redenering. Natuurlijk verloopt dit huwelijk niet zonder de nodige problemen en therapieën.

Ira is een psychiater in opleiding maar wordt zelf ontslagen door zijn eigen psychiater omdat hij niets meer voor hem kan betekenen. Wanhopig en verward loopt hij een sportschool binnen met als voornemen een nieuw leven te beginnen. Het meisje aan de balie is niet bepaald hulpvaardig en ze laat hem erg lang wachten. Dan komt Abby binnen, de verkoopster van sportschoolabonnementen. Zij moet Ira een abonnement proberen te verkopen maar dat doet ze niet heel erg enthousiast. Sterker nog, ze komt binnen met een bakje friet van McDonalds in haar hand en biedt er Ira ook één aan. Ze blijft maar met Ira kletsen en haar vreemde en vrolijke manier van doen bevalt hem wel.

Na zes uur gezellig samen door hebben gebracht, is het tijd voor een huwelijksaanzoek, denkt Abby. Omdat Ira toch niet weet wat hij met z’n leven moet en omdat Abby wel indruk op hem gemaakt heeft, besluit hij ja te zeggen. Na de wilde seks in Abby’s kantoor, volgt de ontmoeting met de ouders. Die verloopt bij Ira’s ouders wat anders dan bij die van Abby. Staan ze bij Abby thuis te juichen en wordt Ira hartelijk ontvangen, Ira’s vader en moeder zijn op z’n zachtst gezegd niet zo blij met dit besluit. Toch gaat het stel door met deze vreemde beslissing. Na hun huwelijk lijkt alles goed te gaan. De families kunnen het goed met elkaar vinden en ze hebben een leuke tijd samen. Toch komen al snel de eerste problemen om de hoek kijken. Ze gaan in therapie. Als vervolgens blijkt dat Abby niets heeft verteld over haar twee eerdere huwelijken, barst de bom. Ze gaan scheiden. Om vervolgens toch weer te trouwen en wéér in therapie te gaan, met het hele gezin dit keer. Want ook de ouders van Ira en Abby hebben zich in de nesten gewerkt omdat de onderlinge relaties tussen de ouders zich een beetje vreemd ontwikkelen.

Jennifer Westfeldt speelt de rol van Abby op bijzonder overtuigende wijze. Ze sprankelt en straalt alsof ze nooit iets anders heeft gedaan. Waarom zien we deze vrouw niet vaker in dit soort films? Ze is grappig en mooi, maar niet té mooi. Ze is precies het prototype leuk buurmeisje. Mannen zullen van haar houden om haar looks en vrouwen zullen aangesproken zijn door haar humor en vriendelijke uitstraling. Haar populariteit bij vrouwen heeft ze eerder al verdiend door haar rol in ‘Kissing Jessica Stein’ waarin ze Jessica speelt, die plots verliefd wordt op een vrouw, maar hier behoorlijk mee worstelt naar de buitenwereld toe. Als Abby in ‘Ira & Abby’ heeft ze dezelfde lieve en vrolijke blik in haar ogen. Haar acteerwerk houdt de film overeind.

Maar bij acteren moet ze het dan ook laten. Het verhaal van de film, dat zij heeft geschreven, is namelijk niet zo sterk. Het wordt af en toe een beetje een té komische boel en daardoor verlies je als kijker je interesse. Want waarom gaan Ira en Abby al in therapie na één kleine ruzie? Als ieder stel na een kleine ruzie, discussie of meningsverschil in therapie zou gaan, zou dat een gat in de markt zijn. En dat er na de tweede ruzie een scheiding volgt is al even ongeloofwaardig. En waarom trouwen ze uiteindelijk weer opnieuw? En waarom gaan ze dan alwéér in therapie? En tot overmaat van ramp volgt er ook nog een gezinstherapie waar ook de ouders van zowel Ira en Abby bij betrokken zijn. Vanaf dat moment heeft de film verloren. Dan is er geen redden meer aan, en is zelfs Jennifer Westfeldt niet voldoende motivatie meer om te blijven kijken.

Het is jammer dat de film niet aan de verwachtingen voldoet. De humor is te flauw en te voorspelbaar en het hele verhaal van het trouwen en scheiden en de therapie is niet boeiend om te volgen. Je gaat je er zelfs een beetje aan ergeren, want ze overdrijven alle kleine ruzies wel heel erg. En wat hadden ze dan verwacht, na een huwelijk dat besloten werd in een dag? En van echte romantiek is ook geen sprake, hoewel de chemie tussen Ira en Abby er wel degelijk is. Een gemiste kans.

Eveliene Sanders