Everybody Wants to Be Italian (2007)

Regie: Jason Todd Ipson | 105 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Jay Jablonski, Cerina Vincent, John Kapelos, John Enos III, Richard Libertini, Marisa Petroro, Perry Anzilotti, Anthony Russell, Tammy Pescatelli, Dan Cortese, Judith Scarpone, P.J. Marino, Penny Marshall, Sylvia Panacione, Damien Di Paola, Carla Antonino, Ann Scott, Joshua Huntsman, Matthew Huntsman, Samuel Huntsman, John Leo, Zak Lee, Gabrielle Sanalitro, Ben Livingston, Shelby O’Connell, Abner Genece, Jon Huntsman, Roberta Orlandi, Alberto Brosio, Martin Moakler

Zoals de titel al zegt: iedereen wil Italiaans zijn. Nou ja, niet iedereen, maar Jake en Marisa in ieder geval wel. Zij denken namelijk allebei dat de ander Italiaans is, en omdat Italianen nou eenmaal trots zijn op hun eigen nationaliteit en ook een partner zoeken met dezelfde afkomst, doen zij zich allebei voor als Italiaans, om maar indruk te maken op de ander. De sfeer van deze film doet een beetje denken aan ‘My Big Fat Greek Wedding’ alleen is nu alles in Italiaanse sferen in plaats van Griekse. En werkt de hoofdpersoon niet in een restaurant maar in een viswinkel.

Jake is eigenaar van een viswinkel en is hopeloos romantisch. Al twaalf jaar lang is hij verliefd op Isabella, zijn soulmate. De film begint met Jake die een duur pak gaat aanschaffen, een ring koopt en een grote bos bloemen bestelt omdat hij vandaag gaat vieren dat hij al zoveel jaar bij zijn grote liefde is. Pas als Jake bij Isabella aanbelt en zij hem wegstuurt en haar man om het hoekje komt kijken, besef je dat het verhaal dat Jake vertelt niet helemaal klopt. Ze zijn allang niet meer samen. Isabelle is zelfs getrouwd met een andere man en heeft kinderen. Maar Jake blijft volhouden dat hij, ondanks de fouten die hij heeft gemaakt in hun relatie, nog steeds alleen maar van haar houdt. Hij blijft haar achtervolgen en belt haar standaard elke dag op waarna zij hem standaard elke dag afwijst. Zijn Italiaanse collega’s hebben hier genoeg van en besluiten een vrouw voor hem te zoeken. Als bij toeval ontmoeten ze Marisa. Ze denken dat ze Italiaans is en nodigen haar uit voor een Italiaanse singlesparty waar Jake ook zal komen. Marisa denkt hierdoor dat Jake Italiaans is en ze doen beide hun best om elkaar te laten geloven dat ze uit Italië komen.

Het genre ‘romantische-komedie’ is perfect van toepassing op deze film. Waar de meeste romantische komedies zich meestal voornamelijk richten op óf de romantiek óf de humor, weet deze film het prima te combineren. Hij is namelijk niet alleen romantisch maar ook écht grappig. De Italiaanse werknemers van Jake, die de eigenaar is van de viswinkel, bemoeien zich steeds met het liefdesleven van Jake en geven hem tips en adviezen die uiteindelijk uitlopen op een echte therapiesessie met drie oudere mannen met bebloede schorten die tegenover de jonge Jake zitten om hem relatietips te geven. De eerste date van Jake en Marisa is kort gezegd een ramp. Hij is zo dom om te zeggen dat hij al een vriendin heeft, wat in werkelijkheid niet helemaal waar is. Vervolgens maakt hij de tweede domme fout om voor haar te bestellen. Hilarisch is ook de kleding van Marisa en Jake tijdens hun afspraakjes. De ene keer is Marisa heel chic gekleed en is Jake in spijkerbroek, t-shirt en een pet. De volgende keer komt Jake netjes in pak en heeft Marisa de dresscode niet helemaal begrepen. Ook het drama met de vis die hij in wanhoop naar de dierenarts brengt om Marisa te kunnen zien is erg komisch. Want wat doet een jongen die eigenaar is van een viswinkel met een vis als huisdier?

En ook aan de romantische geest is natuurlijk gedacht. Want hoe loopt het af met de hopeloos romantische Jake? Komt zijn oude liefde en soulmate Isabelle eindelijk bij hem terug? Of valt hij voor de mooie Marisa met wie hij geen normale date lijkt te kunnen hebben? Het einde is, zoals je van een film als deze kunt verwachten erg idyllisch. Maar de toeloop naar het einde toe en de ontwikkelingen die zorgen voor de slotbeslissing zijn weer erg grappig. Kortom: er valt genoeg te lachen én te zwijmelen bij ‘Everybody Wants to Be Italian’.

Eveliene Sanders