Jane Eyre (2006)

Regie: Susanna White | 202 minuten | drama, romantiek | Acteurs: Ruth Wilson, Toby Stephens, Francesca Annis, Dan Armour, Alisa Arnah, Lorraine Ashbourne, Christopher Bowen, Andrew Buchan, Letty Butler, Nicholas Clayton, Christina Cole, Claudia Coulter , Arthur Cox, Maisie Dimbleby, Pam Ferris, Tara Fitzgerald, Bethany Gill, Jeanne Golding, Tim Goodman , Hugo Heathcote , Georgie Henley, Sam Hoare, Cara Horgan, Ned Irish, Peter Ivatts, Georgia King, Cosima Littlewood, Emma Lowndes, Aidan McArdle, Richard McCabe, Elsa Mollien, George O’Connell , Hester Odgers, Jacqueline Pilton, Daniel Pirrie, Anne Reid, Eglantine Rembauville-Nicolle, Stacey Sampson, Annabel Scholey, Sally Sheridan, Samantha Siddall, Rebekah Staton, Amy Steel, Beth Steel, Stephen Tomlin, Charity Wakefield, Charlotte West-Oram, Christopher Wilkinson

Het verfilmen van klassiekers voor de televisie is ondertussen een echte traditie voor de BBC. De bekendste is zonder twijfel de miniserie ‘Pride and Prejudice’ met Colin Firth en Jennifer Ehle in de hoofdrollen. Na alle adaptaties van de boeken van Jane Austen, is nu de beurt aan het bekende werk van Charlotte Brontë, ‘Jane Eyre’. Brontë’s werk heeft een heel ander karakter dan dat van Austen. Spottende humor kom je bij haar niet tegen. ‘Jane Eyre’ is een dramatisch liefdesverhaal, waarin een mysterie centraal staat. Toch is de BBC er ook deze keer in geslaagd om een klein meesterwerk af te leveren.

‘Jane Eyre’ gaat over een lieve jonge vrouw die na een vreselijke jeugd verliefd wordt op een moeilijke geheimzinnige man. De casting is treffend. Ruth Wilson is niet onaantrekkelijk, maar net als de literaire Jane Eyre zeker geen schoonheid. Het zachtmoedige karakter van Jane straalt uit Wilsons ogen. Een van de meest subtiele scènes uit de film is het moment dat Jane in de spiegel kijkt en dromerig glimlacht. Dit korte ingetogen moment laat zien hoe smoorverliefd ze is. Wilson heeft de kracht om te spreken met haar ogen. Alle onderhuidse gevoelens die in het stijve Engelse milieu niet onder woorden kunnen worden gebracht, zijn van haar gezicht af te lezen. Haar bewondering en liefde voor Mr. Rochester, maar ook haar verwarring en verdriet als ze denkt dat haar werkgever met Blanche Ingram gaat trouwen.

Toby Stephens is overigens ook uitstekend als de cynische Mr. Rochester. Hij zet zijn personage neer als een onvoorspelbare man met puberale streken. De wisselwerking met Ruth Wilson is overtuigend. De chemie tussen de twee hoofdpersonages is vanaf hun eerste ontmoeting onafgebroken aanwezig. Het komt niet vaak voor dat een gespeeld liefdeskoppel zo geloofwaardig is.

De duistere sfeer van het boek is in de miniserie alom vertegenwoordigd. Het weeshuis waar Jane opgegroeid laat weinig licht binnen, zo ook het imposante Thornfield Hall, het kasteel van Mr. Rochester. Duisternis en stilte zorgen ervoor dat er een constante spanning in de lucht hangt. Niet alleen door de romantische verwikkelingen, maar ook vanwege de geheimzinnige nachtelijke geluiden en gebeurtenissen. De grauwe luchten, het groene Engelse landschap en het grillige Thornfield Hall vormen de mooie, maar grimmige achtergrond van het klassieke liefdesverhaal.

Deze ‘Jane Eyre’ is de moeite van het bekijken meer dan waard, ook als je de verfilming van regisseur Zeffirelli met Charlotte Gainsbourg en William Hurt al gezien hebt. Dus maak een of twee avondjes vrij om deze prachtige miniserie te bekijken en stap in de romantisch duistere wereld van Jane Eyre.

Elisa Hermanides