Jerusalem Is Proud to Present (2007)

Regie: Nitzan Gilady | 82 minuten | documentaire

‘Jerusalem Is Proud to Present’ won de Movies that Matter Human Rights Award op het IDFA 2007.

Regisseur Nitzan Gilady nestelt de kijker midden in de strijd van de homoseksuelen. Zij hebben het aan de stok met de conservatieve groeperingen van de stad Jerusalem die de Gay Parade willen verbieden. Het zou de heilige stad bezoedelen. Gilady dringt beide werelden binnen en filmt op knappe wijze heftige discussies en gebeurtenissen. De kampen kunnen bijna onmogelijk tot een compromis komen. Er is (maar) een gemeenteraadslid die homofiel is. Hij voert een heftige strijd. De te voeren debatten tijdens vergaderingen worden onderbroken door scheldkanonnades en de burgemeester loopt zelfs gewoon weg midden in een gesprek. Ook al zou Gilady meer zijn best hebben gedaan, de tegenpartij is moeilijk om mee te sympathiseren. Tot in de Knesset worden de gemoederen verhit wanneer de Gay Parade ter sprake komt. Hoewel je toch zou denken dat een stad als Jerusalem wel andere zaken heeft om zich druk over te maken.

Israel zelf heeft in de zes maanden waarin er gefilmd wordt wel iets anders om handen. Een paar weken voor de Parade breekt de oorlog uit met Libanon. Daar had niemand op gerekend. En even is dan de regie bij beide partijen weg. Een uiteindelijke overeenkomst tussen de kemphanen lijkt een schertsvertoning maar is gezien de toenmalige dagelijkse stand van zaken zo slecht nog niet.

Het meest schokkende om te zien is niet de homohaat. Die kom je in andere (alle?) landen ook wel tegen, zij het minder fel en gedreven. De grote onthutsing komt wanneer de drie religieuze leiders van de grote godsdiensten gezamenlijk ten strijde trekken tegen de homobeweging. Eeuwenlang vechten ze elkaar het land uit maar nu kunnen ze samen vergaderen hoe de gemeenschappelijke vijand bestreden moet worden. Het is een rare wereld. ‘Jerusalem Is Proud to Present’ is een belangrijke film. Het zou tot grote zelfreflectie kunnen leiden. Als je ervoor openstaat….

Gilady heeft al meer films gemaakt over verstrengelingen tussen politieke en religieuze zaken. Een daarvan is de ‘Satmar Custody’. Deze film gaat over een de ultra orthodoxe levensstijl van de Hassidische sekte. Deze joden leven zelfs voor Israëlische Joodse Orthodoxen streng. Ook in ‘Jerusalem Is Proud to Present’ komt de Joods-Orthodoxe gemeenschap niet sympathiek naar voren. Dat is op zich natuurlijk ook lastig. ‘Jerusalem Is Proud to Present’ is een aanrader, een kijkje in de keuken bij een land dat je niet vaak onderling ziet vechten!

Miranda van der Hoek