Julius in Winterland – Den magiske juleæske (2016)

Recensie Julius in Winterland CinemagazineRegie: Jacob Ley | 80 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Jelle Stout, Justin Swagerman, Thijs Steenkamp, Dennis Willekens, Marlies Bosmans

Op het besneeuwde Deense platteland staat een klein weeshuis. Daar leeft de jonge Julius, samen met zo’n acht kinderen en de vriendelijke oude begeleider Alfred. Verder woont er niemand in de wijde omgeving.

Zoals ieder kind is Julius dol op kerstmis, hij heeft zelfs een doos met kerstspullen, zoals een engel en een varken van marsepein (met een hap uit zijn bil). Die doos heeft magische krachten, want op een dag slokt de doos Julius op, waarna die terechtkomt in een wonderlijke winterwereld. Daar zijn alle figuurtjes uit zijn doos tot leven gekomen. Die vertellen hem dat de Kerstman al een tijdje wordt vermist en dat de macht in Winterland is overgenomen door de enge Krampus. Die wil het kerstfeest verpesten.

Zo begint de Deense animatiefilm ‘Julius in Winterland’. Dat het kerstfeest gered moet worden is niet nieuw, het lot van de Kerstman is dit keer wel bijzonder. De toevoeging van de middeleeuwse Krampus (kruising tussen Zwarte Piet en de duivel) blijkt een goede vondst. Echt heel eng wordt hij niet, al oogt hij soms een tikkie overwerkt. Al even origineel zijn de karakters, waarbij wij gecharmeerd raakten van Josefina, een engeltje met elegante vleugels en een praktische instelling.

De animatie is voornamelijk stop-motion. Deze minimalistische vorm van animatie doet een groot beroep op de creativiteit van de makers, zowel op verhaal- als animatieniveau. Een enkele keer gaan we over op zwart-wit en ook is er een prachtige (Jip en Janneke-achtige) sequentie met uitgeknipte figuurtjes tegen een monochrome achtergrond. Bovendien zijn er talloze kleine verwijzingen voor de volwassen kijker, zoals een scène van twee ruiters die bovenlangs een begroeiing rijden waar de held zich heeft verstopt, iconische beelden die we kennen van de western.

De humor in deze met veel liefde en ambacht gemaakte animatie is geschikt voor jong en oud, al gaat het bij de humor voor de volwassenen nooit om extra lagen. Het is eerder het gortdroge van de grappen die het hem doet. Voeg daarbij nog een aardige stemmencast – niet allemaal even goed, maar in ieder geval verstaanbaar –  en je weet naar welke film je deze kerst moet gaan. Veel beter dan al die kerstklontenbaksels uit Amerika.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 7 december 2016
VOD-release: 22 november 2017
DVD-release: 22 november 2017