Kapitein Sabeltand en de schat van Lama Rama – Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama (2014)

Regie: John Andreas Andersen, Lisa Marie Gamlem | 93 minuten | actie, avontuur, komedie, drama, familie | Acteurs: Tuva Novotny, Anders Baasmo Christiansen, Fridtjov Såheim, Jon Øigarden, Nils Jørgen Kaalstad, Pia Tjelta, Kyrre Haugen Sydness, Janne Formoe, Robert Skjærstad, Odd-Magnus Williamson, Vinjar Pettersen, Andreas Cappelen, Hami Belal, Ask von der Hagen

Wie in de jaren negentig opgroeide in Noorwegen, kon niet om hem heen: Kapitein Sabeltand. De stoere kapitein met het bleke gezicht, een creatie van zanger/acteur/schrijver/componist Terje Fornoe, speelde de hoofdrol in theatershows op pretparken door heel het land. Dat was zo’n daverend succes, dat het imperium werd uitgebreid met een televisieserie, boeken, strips, toneelstukken en speelfilms. Formoe speelde de rol tien jaar lang en gaf in 2000 het stokje over aan Svein Roger Karlsen, die op zijn beurt een decennium lang gestalte gaf aan de piraat. In 2010 ging Formoe nog eenmaal op herhaling, en sinds 2011 wordt de rol gespeeld door Kyrre Haugen Sydness. Vrijwel alles wat er van Kapitein Sabeltand verschijnt, verandert in goud in Noorwegen. Vandaar dat men het wel aandurfde om een nieuwe film te maken, met een voor Noorse begrippen enorm budget. En zo werd ‘Kapitein Sabeltand en de schat van Rama Lama’ (2014) de duurste jeugdfilm die ooit in Noorwegen werd gemaakt. De kosten zijn voor internationale begrippen nog vrij bescheiden: het budget was namelijk vijftig miljoen Noorse kronen, omgerekend zo rond de 800.000 euro.

‘Kapitein Sabeltand en de schat van Lama Rama’ is een avontuurlijke familiefilm die zich richt op kinderen vanaf zes jaar. We vallen meteen middenin de actie, want kapitein Sabeltand (Kyrre Haugen Sydness) en zijn bemanning zijn op Apeneiland op zoek naar een schat. Ze vinden er de schatkaart van Lama Rama en weten ternauwernood te ontsnappen aan de vijandige apen. Kapitein Sabeltand aast op de Koningsparel en met de schatkaart in handen kan deze hem bijna niet meer ontgaan. In de thuishaven moet hij op zoek naar een nieuwe scheepsjongen. Als Pinky (Vinjar Pettersen) die rol toch eens zou kunnen krijgen… Pinky is een weeskind dat door de secondant van de kapitein, Langeman (Odd-Magnus Williamson), omarmd is. Maar de kapitein zelf staat niet bepaald te springen om Pinky mee te nemen. Wanneer de vijandige piraat Björn de Dappere (Fridtjov Såheim) Sabeltands geliefde schip kaapt, met Pinky er nog op, zet de kapitein de achtervolging in. De plaatselijke waardin Rosa (Pia Tjelta) en haar dochter Raaf (Sofie Bjerke) gaan als verstekelingen mee op avontuur. Ze trotseren de grootste stormen en de wildste apen om uiteindelijk op Lama Rama middenin de vete tussen de knotsgekke Koning Rufus (Anders Baasmo Christiansen) en zijn jaloerse broer Prins Badal (Jon Øigarden) te belanden.

Op het subplotje rond Pinky en het lot van zijn verloren gewaande vader na is ‘Kapitein Sabeltand en  de schat van Lama Rama’ vooral een rechttoe-rechtaan avonturenfilm waarbij in een rap tempo actie, avontuur en (kinderlijke) humor aan elkaar geregen wordt. Zoals het een piratenfilm betaamd wordt er met zwaarden gevochten, in kraaiennesten geklommen en er duiken nietsontziende vijanden op met wie niet te sollen valt. Maar aangezien het een jeugdfilm is, blijft het uiteraard braafjes en zul je geen bloedspetters zien. Hoewel er flink wat Noorse kronen gespendeerd zijn aan deze productie, oogt het toch – naar Hollywoodbegrippen – hier en daar wat knullig. Het acteerwerk is ook wat over de top, maar geen haan die daarnaar kraait. Plezier staat hier voorop, zowel voor de kijker als voor de cast en de crew, die zich duidelijk kostelijk vermaakt hebben bij de opnamen. Door die aanstekelijke spelvreugde neem je het zelfs voor lief dat men hier en daar compleet onnodig in de musicalmodus gaat. Jeugdige, avontuurlijk ingestelde zeerotten in de dop gaan zeker voor de bijl voor de fratsen van Pinky, Raaf, Kapitein Sabeltand en zijn bemanning.

Patricia Smagge

‘Kapitein Sabeltand en de schat van Lama Rama’ verschijnt donderdag 26 november 2015 op DVD.