Kidnapped (2005)

Regie: Brendan Maher | 150 minuten | avontuur | Acteurs: James Anthony Pearson, Iain Glen, Adrian Dunbar, Gregor Fisher, John Leigh, Kirsten Smith, John Bach, Emily Barclay, Lex Calder, Norman Forsey, Alexander Gandar, Gilbert Goldie, Dennis Albanese, Kelson Henderson, Edward M. Kelahan, Jake Lindesay, Robert McCulley, Ginette McDonald, Paul McGann, Edward Newborn, Gavin Richards, Andrew Robertt, Graham Smith, James Stewart, Lee Tuson, Tania Anderson

‘Kidnapped’ is een bewerking van de klassieke roman van Robert Louis (Balfour) Stevenson’ (1850-1894), de Schotse auteur van ook ‘Treasure Island’ en ‘The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde’. We volgen boerenzoon Davie Balfour (James Anthony Pearson) tijdens een avontuur in het turbulente Schotland van de 18e eeuw. De titel van de driedelige miniserie van de BBC is wat misleidend, ‘vluchten door Schotland’ was meer geschikt geweest. Davie wordt wel ontvoerd door een kapitein die betaald is door zijn oom, maar dit is slechts een klein gedeelte van de film. Het grootste gedeelte van de film brengt Davie reizend door met zijn jacobitische redder Alan Breck. Met zijn flaporen en jonge kop is tv-acteur James Anthony Pearson een goede keuze voor de arme Davie. Alan Breck is de held van het stuk, met zijn blauwe jas en wapperend haar is daar geen twijfel over mogelijk. De flamboyante Breck wordt hier gespeeld door Iain Glen. Hier herken je hem niet, maar Glen speelde een grote rol in ‘Lara Croft: Tomb Raider’ (2001) als Manfred Powell.

‘Kidnapped’ moet een groot avontuur voorstellen, maar dit valt wel mee. De twee verhaallijnen waar het om gaat, Davie’s erfenis en de onderdrukking van de Schotten worden slecht geïntegreerd. Het mysterie van de ruzie tussen Davie’s vader en zijn oom (een dubbelrol van Adrian Dunbar) wordt na een veelbelovende opbouw aan het begin in een paar seconden uit de doeken gedaan tegen het einde van de film. Heel jammer. Wie de Red Fox heeft vermoord wordt vaag behandeld. Ook komen situaties en ontmoetingen erg knullig over, ook al lijkt de muziek je wat anders te willen doen geloven Het landschap is wel erg mooi. Soms lijkt het een wannabe ‘Lord of the Rings’. Dat is niet zo wonderlijk want de serie is in Nieuw-Zeeland opgenomen. James Anthony Pearson zei dat ze in het dezelfde bos hebben gefilmd waar een van de grote vechtscènes uit ‘The Lord of the Rings’ is opgenomen. Wanneer de Long Mile bende Davie en Alan op de hielen zitten lijken ze net de Nazgûl.

Paul McGann speelt de slechterik als kolonel MacNab en Kirsten Smith heeft een bijrol als de moedige Catriona Stewart. Er is veel uit het boek veranderd. Het begin belooft veel wat de film in deel twee en drie helaas niet allemaal waar maakt. Dit maakt het bekijken een lange en soms saaie rit. Deze serie is een redelijk leuk maar uitgerekt en makkelijk vergeetbaar Schots avontuur langs vreemde mensen geworden.

Sarita Koendjbiharie