Mon idole (2002)

Regie: Guillaume Canet | 108 minuten | drama, komedie, misdaad, thriller | Acteurs: François Berléand, Guillaume Canet, Diane Kruger, Philippe Lefebvre, Daniel Prévost, Clotilde Courau, Jacqueline Jehanneuf, Gilles Lellouche, Jean-Paul Rouve, Andrée Damant, Pierre Jolivet, Ludovic Paris, Philippe Canet, Marie-Antoinette Canet

Bastien werkt bij het televisieprogramma ‘Envoyez les Mouchoirs’ waarbij gasten in de studio op allerlei manieren worden aangezet om in huilen uit te barsten. Het wordt gepresenteerd door Philippe Letzger (Philippe Lefebvre) die Bastien bij elke gelegenheid de grond in trapt. Wanneer Bastien een idee heeft voor een nieuw programma gaat Philippe daarmee aan de haal tijdens een presentatie in aanwezigheid van onder meer Jean-Louis Broustal, de grote baas van het succesvolle productiebedrijf. Tot Bastiens verbazing heeft Broustal maar al te goed door dat Philippe met Bastiens idee pronkt.

Bastien aanbidt Broustal en als deze hem uitnodigt het weekend in zijn buitenhuis door te brengen met hem en zijn vrouw Clara is Bastien in de zevende hemel. Om Broustal te behagen verbreekt Bastien zelfs de relatie met zijn vriendin Fabienne (Clotilde Courau) Alles heeft hij over voor de vervulling van zijn ambitie een eigen programma te mogen presenteren. Eerst is het nog vermakelijk en is hij als een kind zo blij, maar gaandeweg raakt hij steeds verder verstrikt in de manipulaties van Broustal en zijn vrouw Clara en in zijn eigen mateloze ambitie.

‘Mon Idole’ is een komische film met een tragische ondertoon. De bereidheid van Bastien om tegemoet te komen aan de meest vreemde wensen van Broustal en zijn vrouw met als ultieme doel een televisieprogramma te mogen presenteren, gaat net zover als de bereidheid van sommige mensen om deel te nemen aan televisieprogramma’s die er vooral op gericht zijn om hen te vernederen. Wat mensen drijft om op vrijwillige basis ten overstaan van een groot publiek zichzelf zo te kijk te zetten is een van de mysteries van het huidige televisietijdperk. Als kijker lijd je aan plaatsvervangende schaamte of je geeft je direct op als deelnemer. Bastiens gedraai doet daar natuurlijk aan denken en roept soortgelijke reacties op. De krachtmeting tussen Broustal en Bastien is erg spannend: hoever gaat Broustal en hoever is Bastien bereid zich te laten vernederen?

François Berléand speelt fantastisch de aalgladde, manipulerende producent die gewend is op zijn wenken bediend te worden. Hij wisselt soepel tussen zeer innemend en agressief gedrag en werd voor deze mooie rol in 2003 genomineerd voor de César voor de beste acteur. Guillaume Canet is even geloofwaardig als de gretige, onbeholpen carrièremaker die dolgraag met de grote jongens wil meedoen. Hij werd als regisseur genomineerd voor de César voor ‘Meilleure première oeuvre’.

‘Het is jammer dat ‘Mon idole’ net iets te lang duurt en het laatste half uur onevenwichtig is, maar de mix van humor, spanning en psychologische oorlogsvoering is boeiend en onderhoudend. De animatiefilmpjes aan het begin en het einde van de film zijn erg leuk en het filmpje aan het einde is ronduit vertederend.

Diana Tjin-A Cheong