L… Like Love – L… kot ljubezen (2007)

Regie: Janja Glogovac | 97 minuten | drama, komedie, misdaad | Acteurs: Lucija Serbedzija, Labina Mitevska, Ksenija Misic, Marko Mandic, Davor Janjic, Sebastijan Cavazza

Gina neemt afscheid van haar vriendje Igor om haar droom achterna te gaan en in Praag aan de befaamde filmschool FAMU te studeren. Eenmaal daar zit ze voornamelijk in nachtclub Aqua, waar mensen overal uit voormalig Joegoslavië samenkomen en haar beste vriendin Maja als barmeisje werkt. Het liefst wil Gina een film maken; een liefdesverhaal vertellen. Maar daarvoor heeft ze wel geld nodig. Ze trommelt allerlei mensen op om haar in deze financiële zoektocht te helpen: zo ontmoeten we de bazin van de nachtclub; haar broer Tomas (die stiekem verliefd is op Gina); hun seniele oma en een bevriende travestiet. Met deze mensen raakt Gina door omstandigheden verstrikt in de lokale onderwereld en tot overmaat van ramp begint ze ook steeds meer te twijfelen aan de LAT-relatie met ‘ware liefde’ Igor.

Tomas en Gina komen met het geniale plan een auto-ongeluk in scène te zetten om de verzekering op te lichten, wat natuurlijk faliekant misgaat en zo een aantal nieuwe personages in het toch al behoorlijk volle verhaal introduceert. Helaas is deze verhaallijn te rommelig en onzorgvuldig uitgewerkt en zijn de ‘Amerikaan’, die overigens tenenkrommend slecht Engels spreekt, en zijn gangsterbaas met de weinig belovende naam ‘Big daddy’ niet bepaald een toevoeging aan het verhaal.

Een film over een meisje dat graag een film wil maken, van een meisje dat graag een film wilde maken, waar ook bínnen de uiteindelijke film de grenzen tussen realiteit en fictie langzaam vervagen. Over de versnipperdheid van jongeren uit verschillende Balkanlanden samen met de toch al buigbare realiteit van jongeren in het algemeen. Janja Glogovac is zelf Sloveense en heeft ook gestudeerd aan de Praagse filmschool; wat verder wel en niet autobiografisch is, mag de kijker zelf uitmaken. Dit alles draagt bij aan de hele thematiek van realiteit en fictie en geeft de film net dat beetje gelaagdheid om zich te onderscheiden.

Glogovac heeft veel te vertellen, maar had misschien beter een keuze kunnen maken over wát ze wil vertellen. Een film over jongeren in Praag, een misdaadkomedie of een liefdesverhaal: het kan allemaal hartstikke interessant zijn, maar alles in één film is gewoonweg te veel. De lat ligt te hoog en de film wil te graag. Te graag een misdaadfilm zijn, vol drugs en seks; maar ook een mengelmoes van jonge mensen uit voormalig Joegoslavië tonen in hun zoektocht naar identiteit en een nieuw thuis. Daarbij gebruikt Glogovac ook nog eens voortdurend hippe, vlotte montage; freeze frames; vertraagde en versnelde shots om een Tarantino of Guy Ritchie-achtig gevoel te geven. Het is niet gelukt om ‘L……like love’ dit alles mee te geven, doordat in het proces het sympathieke uitgangspunt door zijn eigen uitwerking is ondergesneeuwd.

Ruby Sanders