Legend of Hell (2012)

Regie: Olaf Ittenbach | 80 minuten | actie, horror | Acteurs: Karen Breece, Wayne Darrin, Martina Ittenbach, Daryn Jackson, James Matthews-Pyecka, Sebastian Gerold, Birte Hanusrichter, Thomas Schimon, Vlasto Peyitch, Thomas Reitmair, Klaus Münster, Marc Fehse, Gunter Bender

Als de archeologe Selma deelneemt aan een opgraving in Marokko, ontdekt ze een vijfduizend jaar oude poort die van binnenuit gesloten is door een onbekend mechanisme. Ze vindt ook een vreemde tekst die meer dan drieduizend jaar geleden is geschreven in een vreemde taal. Kort daarna wil de gewetenloze kunsthandelaar Gabriel Moses de oude tekst kopen. Maar de deal loopt verkeerd af en Selma wordt doodgeschoten. De dood voert haar naar een astrale wereld, een dimensie voorbij tijd, plaats en ruimte waar een geheimzinnige gids haar uitlegt dat Selma is teruggekeerd naar haar vorige leven. De missie: het sluiten van de poorten naar de hel voordat de echte wereld wordt overgenomen door demonen en bloeddorstige monsters van het ergste soort.

De naam Olaf Ittenbach zal bij de gemiddelde filmliefhebber vermoedelijk niet direct een belletje doen rinkelen. De fans van wat extremere horrorfilms zullen daarentegen wel bekend zijn met het werk van de Duitse regisseur. ‘Legend of Hell’ heeft voor die groep weinig verrassingen in petto. Net als een film als ‘Burning Moon’ zit ook ‘Legend of Hell’ boordevol gore, geweld en extreem bloedvergieten, al worden er in deze film wel wat meer fantasy-elementen geïntroduceerd.

Desondanks moet ‘Legend of Hell’ het primair hebben van de shock value die verbonden is aan de soms zeer gewelddadige en bloederige scènes en is het verhaal vooral een bescheiden en soms zelfs wat warrig kapstokje. De film laat vooral zien hoe je allerhande schiet-, steek- en slagwapens op originele en dodelijke wijze kunt inzetten als je noodgedwongen iemand een kopje kleiner moet maken.

Van het acteerwerk moet ‘Legend of Hell’ het zeker niet hebben, want dat is zelfs voor een klassieke B-film vaak tenenkrommend slecht. Het gebruik van rekwisieten werkt bij dit soort films over het algemeen heel aardig, zeker als je kijkt naar de belabberde kwaliteit van de effecten uit de computer die heel af en toe worden ingezet.

Over de gehele linie is ‘Legend of Hell’ een goedkoop broddelwerkje dat slechts bij vlagen vermakelijk of boeiend is. Sowieso zal de film alleen liefhebbers van het wat hardere horrorwerk aanspreken, maar ook binnen dit subgenre zijn genoeg betere films te vinden.

Frank Heinen

‘Legend of Hell’ verschijnt dinsdag 20 mei 2014 op DVD.