Liefde dank je wel (2008)

Regie: Danyael Sugawara | 39 minuten | drama, korte film, romantiek | Acteurs: Kuta Kondo, Maryam Hassouni, Ryosuke Asao, Susumu Takahashi, Machiko Koseki, Jasmin Oulad Abdelaziz, Yulia Nishide, Seiichi Itoh, Sjoerd Dragtsma, Rachida Iaallala, Mahjoub Benmoussa, Cees Geel, Marc van Uchelen, Made Westra, Coparck, Odilo Girod, Maurits de Lange, Rik Hansen, Marcel van As    

In de korte speelfilm ‘Liefde dank je wel’ maken we kennis met de Japanse Yuichi (Kuta Kondo), een jongen van begin twintig. Voor zijn werk wordt hij naar Europa gestuurd, een opdracht waar hij in eerste instantie niet blij mee is. In een gesprekje met zijn mooie vrouwelijke collega wordt duidelijk dat het uitspreken van gevoelens in Japan not done is, al lijken deze twee jonge Japanners wel heel verlegen. Het uitspreken van gevoelens wordt in de film nog meer bemoeilijkt door taalbarrières. Yuichi spreekt namelijk geen woord Engels. Dit is meer dan lastig wanneer hij besluit zijn jeugdvriendinnetje Naïma (Maryam Hassouni) op te zoeken in Amsterdam. Naïma is Marokkaanse, de twee hebben elkaar in hun vroege tienerjaren ontmoet tijdens een vakantie in het Marokkaanse Casablanca. Hoewel beide personen verder zijn gegaan met hun leven, en de prille vriendschap nooit is voortgezet – mede dankzij de taalbarrière waarschijnlijk – hebben zowel Naïma als Yuichi warme, maar diep weggestopte, gevoelens over deze vakantievriendschap.

Wat volgt is een diep ontroerend, maar ook grappig portret van twee jonge mensen, die elkaar heel veel te zeggen hebben, maar wat gewoonweg niet lukt. Heel leuk is de scène in het internetcafé, waarin Yuichi een heel verhaal in het Japans tikt, maar wat door de vertaalsite totaal onbegrijpelijk wordt. Ook komisch is de scène waarin een Japans sprekende eigenaar van een sushibar de spaarzame zinnen van Yuichi vertaalt (amusante rol van Cees Geel). Yuichi en Naïma wandelen samen door Amsterdam, en ondanks dat ze elkaar niet begrijpen blijven ze met elkaar, ieder in hun eigen taal, communiceren, waardoor hun uitgesproken zinnen monologen worden. Dat ze daarbij toch op een lijn zitten is hartverwarmend en zorgt ervoor dat de kijker niets liever wil dan dat de film een romantisch eind heeft.

Het scenario van Heleen Suèr is goed geschreven en regisseur Danyael Sugawara (‘Blondje’ en ‘Landje’) leidt zijn hoofdrolspelers Kuta Kondo en Maryam Hassouni naar een uitstekende prestatie. Beide acteurs doen niet voor elkaar onder en halen het uiterste uit dit lieve verhaal. ‘Liefde dank je wel’ is een van de negen films die gemaakt is in het kader van One Night Stand, waarbij jonge regisseurs en scenarioschrijvers de kans krijgen ervaring op te doen en te laten zien wat ze waard zijn. Danyael, Heleen, Kuta en Maryam, dank je wel!

Monica Meijer