Lizzie Borden Took an Ax (2014)

Regie: Nick Gomez | 91 minuten | misdaad, drama, thriller | Acteurs: Christina Ricci, Clea DuVall, Gregg Henry, Stephen McHattie, Shawn Doyle, Sara Botsford, Hannah Anderson, Andrea Runge, Billy Campbell, Jason Chemij, Emmy DeOliveira, Andrew Gillies, Kirstin Howell, Vikki Humphrey, Jennifer Kydd, Glenn Lefchak, Ciarán MacGillivray, Gareth Meagher, Kyle Mitchell, Andria Wilson

In 1892 werd het dorpje Fall River in de Amerikaanse staat Massachusetts opgeschrikt door een gruwelijke dubbele moord. De vader en stiefmoeder van Lizzie (32) en Anne Borden (41) kwamen om het leven door diverse bijlslagen op het hoofd. Lizzie heeft terechtgestaan als verdachte maar is bij gebrek aan bewijs niet veroordeeld. Dat een vrouw überhaupt terechtstond voor moord, was in die tijd een unicum, vandaar dat de rechtszaak bijzonder veel media-aandacht kreeg. Het is nog altijd een van de bekendste onopgeloste moordzaken uit de Amerikaanse geschiedenis en er zijn talloze boeken, (televisie)films, theaterstukken en documentaires over verschenen.

De tv-film ‘Lizzie Borden Took an Ax’ staat dus niet op zichzelf, maar is zonder voorkennis van de moorden prima te volgen. Al na een paar minuten is duidelijk, door een tamelijk grafisch beeld van het ingehakte hoofd van vader Andrew Borden (Stephen McHattie), dat het om een moordzaak gaat. De eerste helft van de film gaat vervolgens over de gebeurtenissen die mogelijk tot de moord leidden, terwijl de tweede helft hoofdzakelijk handelt over de rechtszaak waarin dochter Lizzie Borden (Christina Ricci) terechtstaat.

Het wordt helaas niet echt duidelijk wat het doel van de film is. Sowieso niet om een accuraat beeld te schetsen van de omstandigheden van de dubbele moord. Daarvoor worden te veel historische details weggelaten of verdraaid. Eerder lijkt het erop dat de moordzaak als uitgangspunt is genomen voor een psychologische thriller, waarbij de verrassing moet blijven of Lizzie al dan niet de werkelijke dader is. Maar als dit inderdaad al de bedoeling is, dan slaagt de film er niet in te verrassen. Daarvoor is de suggestie dat Lizzie de moordenares is te sterk en zijn pogingen om de kijker op een ander idee te brengen te inconsistent doorgevoerd.

De casting van Christina Ricci lijkt hier grotendeels debet aan te zijn. Ricci zet Lizzie weg als een doortrapte psychopaat, zonder enige nuance. Ze speelt dat ze overduidelijk toneel speelt, zogezegd. Zus Anne (Clea Duvall) is daarentegen een stuk interessanter, evenals huismeid Bridget Sullivan (Hannah Anderson), wier getuigenissen van grote waarde lijken te zijn in de rechtszaak. Maar deze beide karakters blijven helaas onderbelicht. En hoe voortreffelijk bepaalde bijrollen ook zijn ingevuld (zeker tijdens de rechtszaak is het genieten geblazen), het is niet voldoende om de aandacht vast te houden.

Als thriller schiet ‘Lizzie Borden Took an Ax’ tekort en als geschiedenisles kan de film niet serieus genomen worden. Al helemaal niet door het gebruik van al te zeer afleidende moderne rockmuziek in de soundtrack. Wat overblijft is een onderhoudende film met een aantal mooie beelden, die wellicht mensen nieuwsgierig maakt naar de moordzaak en ze op het pad brengt van verantwoorder literatuur. Prima als tussendoortje, maar daar blijft het dan ook bij.

Wouter de Boer

‘Lizzie Borden Took an Ax’ verschijnt dinsdag 20 mei 2014, uitsluitend op VOD/iTunes.