Lockbuster (2015)

Regie: Jonathan Elbers | 9 minuten | actie, komedie, korte film | Acteurs: Thomas van Luyn, Ronald Manohar, Mustafa Duygulu, Hans van der Veen, Masja Ninck Blok, Carlo Slats, Dorien Rose Duinker, Chris Poldervaart, Willem van Dinteren

‘Lockbuster’ gaat over de ietwat sullige Joost. Zijn dagen slijt hij op kantoor, waar hij zich onder werktijd vergaapt aan de spectaculaire filmpjes met in de hoofdrol een koelbloedige actieheld. Als zijn leidinggevende met een kuchje kenbaar maakt dat hij naast hem staat, switcht Joost snel weer terug naar het programma waarin hij cijfers verwerkt tot ongetwijfeld voor het bedrijf essentiële statistieken. Het is de vrijdagmiddag voor de vakantie. De collega’s van Joost zijn er al helemaal klaar voor, met actieve vakantieplannen onder de arm, een surfboard of racefiets. Joost blijft alleen achter op kantoor, hij werkt nog even door. Maar dan morst hij koffie op zijn overhemd. In het schoonmaakhok probeert hij te redden wat er te redden valt. Per ongeluk sluit hij zichzelf op. Wat nu?

De in 1990 geboren Jonathan Elbers studeerde aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam. Eerder regisseerde hij onder andere ‘De club van lelijke kinderen’, naar het boek van Koos Meinderts, en maakte hij commercials. ‘Lockbuster’ is een hilarisch, over-de-top, avontuur, waarin een spreekwoordelijke grijze muis in de rol van de welbekende underdog zich mag bewijzen. Als het verhaal eenmaal op gang is, is de verrassing eigenlijk weg, maar dat neemt niet weg dat het vlot vertelde, droogkomische avontuur van deze aanvankelijk onverwachte held lekker wegkijkt. Leuke toevoeging aan de reeks Kort!-films.

Monica Meijer

Waardering: 3.5