Magnificent Warriors – Zhong hua zhan shi (1987)

Regie: David Chung | 96 minuten | actie | Acteurs: Michelle Yeoh, Richard Ng, Tung-Shing Yee, Lowell Lo, Cindy Lau, Matsui Tetsuya, Jing Chen, Hark-On Fung, Jang Lee Hwang, Feng Ku, Meng Lo

Fok Ming-Ming is de kleindochter van de grote militair Fu (Feng Ku). Ze vliegt met verschillende soorten lading rond en laat zich daarvoor goed betalen. Soms gaat het bijna fout, zoals wanneer ze in een dorpje een lading geweren levert aan mannen die nog geen wapens kunnen hanteren. Haar tussenpersoon probeert hen te instrueren, maar wordt daarbij per ongeluk doodgeschoten. De mannen willen Ming-Ming vervolgens niet het verschuldigde bedrag betalen, maar al zwaaiend en knallend met haar zweep en vechtend als een volleerde kungfu meester ontsnapt ze breed lachend met haar geld.

Na een grappige test die door haar grootvader is opgezet, waarbij hij net doet alsof hij gevangen wordt gehouden in zijn eigen huis en Ming-Ming hem moet bevrijden, wordt ze door het leger geschikt bevonden. Ze huren haar in om contact te leggen met spion Sky001 (Tung-Shing Yee). Samen met hem moet ze heer Youda (Lowell Lo) weg zien te krijgen uit bezet gebied. Heer Youda is heerser over de stad Kaal en doet zijn uiterste best om passief en vooral niet provocerend verzet te plegen tegen de Japanse plannen een gifgas fabriek te bouwen in zijn stad. Voordat zijn positie onhoudbaar wordt, moet Ming-Ming hem naar Kanton vliegen.

Een zeer energieke en geestige Michelle Yeoh etaleert volop haar inventieve en aanstekelijke vechtkunst. Ook de grapjes zijn prima in orde. De vogel die het horloge vervoert dat als herkenningsteken zal dienen voor Ming-Ming wanneer ze contact probeert te leggen met spion Sky001, wordt heel plastisch door een onverlaat op een spies geroosterd en smakelijk verorberd. Maar de film verzandt niet in lolligheid en acrobatiek. De verschillende confrontaties met de Japanse generaal Toga (Matsui Tetsuya) zijn grimmig. En het is ontroerend hoe de ongewapende bevolking zich als een man achter heer Youda schaart als deze ter dood wordt veroordeeld door Toga. Wanneer Toga na deze smadelijke aftocht zwaarbewapend terugkeert, is het verzet dapper en de daaropvolgende strijd fel, maar zeer ongelijk. Net als een goed Chinees gerecht een mengsel van zoet en zuur.

Diana Tjin-A Cheong