Maite was hier (2009)

Regie: Boudewijn Koole | 40 minuten | drama, korte film | Acteurs: Abbey Hoes, Anneke Blok, Sigrid ten Napel, Daan van Dijsseldonk, Marwan Kenzari, Wesley van Doorn, Finn Poncin, Dic van Duin, Madelief Blanken, Gelijn Molier, Bep Krug

De veertienjarige Maite ligt in het ziekenhuis en gaat dood. Met een overlevingskans van drie procent, na een nog niet beproefde behandeling, een experiment, ziet het er bijzonder slecht uit voor het meisje. Toch gaat ze door met leven, ze kan immers niet anders. Ze holt door het ziekenhuis, alleen om op tijd voor het raam te kunnen staan om naar haar uit school komende vrienden te zwaaien, ze sluit vriendschap met de iets oudere John en kletst veel met haar vriendin Pien, die op het punt staat verkering te krijgen met de jongen op wie ze verliefd is. Ze heeft fijne gesprekken met de verpleegkundige, doolt ’s nachts door het ziekenhuis, lakt teennagels van slapende bejaarden en laat met haar zwarte stift een bewijs achter dat ze geleefd heeft. “Maite was hier”. Maar hoe lang nog?

De jonge actrice Abbey Hoes (‘Lover of Loser’, “SpangaS”) is een uitstekende keuze voor deze rol. De camera beweegt zich kalm over haar gezicht, waarin de emoties net niet aan de oppervlakte komen. Hoewel Anneke Blok wel een beetje getypecast wordt als moeder (na ‘Oorlogswinter’ is dit al de vierde keer binnen een jaar tijd dat ze als moeder te zien is) moet worden toegegeven dat ze ook wel geknipt is voor deze rol. De scène waarin ze het slechte nieuws te horen krijgen is zeer aangrijpend: Maite die schijnbaar onbewogen voor zich uit kijkt en haar moeder, die haar verdriet niet kan bedwingen. Maar al even aangrijpend is de scène waarin Maite een gebakje mishandelt: prachtig in beeld gebracht, slechts haar hand en het toegetakelde taartje is te zien, met op de wazige achtergrond de jarige John. De afstand tussen het zieke meisje en de rest van de wereld wordt zo heel treffend in beeld gebracht.

Boudewijn Koole was niet alleen verantwoordelijk voor de regie, maar heeft ook het scenario van ‘Maite was hier’ geschreven. Het is een mooi verhaal, over een dappere beslissing van een tiener die besluit alles uit het leven te halen wat er nog in zit. ‘Maite was hier’ blinkt uit in de cameravoering, die zeer beheerst en rustig is. Daardoor ontstaat er een bepaalde cadans, waardoor de film, ondanks het heftige onderwerp, een vredige uitwerking heeft. Vrede hebben met je lot, je wenst het iedere zieke toe.

Monica Meijer