Max Embarrassing – Max Pinlig (2008)

Regie: Lotte Svendsen | 98 minuten | komedie, familie | Acteurs: Samuel Heller-Seiffert, Mette Agnete Horn, Lars Bom, Louise Mieritz, Rasmus Bjerg, Anna Agafia, Svideniouk Egholm, Faysal Mobahriz, Ophelia Eriksen, Signe Wenneberg, Anders Hove, Rasmus Berg Jensen, Michelle Bjørn-Andersen, William Horn, Sarah Muldgaard Enoch, Lisa Littauer, Caroline Henderson, Iben Kellermann, Esther Heller, Isidor Torkar, Oskar Munk Kronik, Daimi, William Rosenberg, Morten Holst, Lars Christensen, Reimer Bo Christensen, Mads Steffensen

Wie ooit door de grond heeft willen zakken van schaamte bij het zien van zijn of haar moeder die een vergeten broodtrommeltje of gymspullen alsnog op school kwam afleveren, zal zowel met herkenning als een gevoel van opluchting naar ‘Max Embarrassing’ kijken. De moeder van Max is namelijk nog veel en veel erger. Het grappige is dat ze gewoon een enorme flapuit en een warhoofd is en zich van de prins geen kwaad weet over het leed dat ze haar zoon aandoet.

De film is gebaseerd op een succesvolle Deense televisie komedie in zestien delen uit 2007, die gewoon ‘Max’ heette. De licht absurdistische inslag en het tegendraadse karakter van de film geeft de kijker een goed gevoel mee. De humoristische en lichte toon die regisseuse Lotte Svendsen heeft gekozen, zorgt regelmatig voor een brede grijns, een gniffel of een gulle lach. Zelfs de aantiteling is bijzonder en grappig uitgewerkt: Max is hierin een soort Super Mario die op allerlei platforms de andere leden van de cast tegenkomt, maar telkens overal vanaf wordt gegooid en steeds verder naar beneden zakt.

De titelrol wordt sterk neergezet door Samuel Heller-Seiffert, een normale opgroeiende tiener die met allerlei “Max problemen” zit, zoals dat tenminste verwoord wordt door zijn beste vriend, de uit Afghanistan afkomstige Hassan (Faysal Mobahriz). Max zit met zijn hoofd vooral bij de nieuwe klasgenote Ophelia (Ophelia Eriksen), op wie hij heftig verliefd is. Uiteraard zorgt zijn moeder Agneta (Mette Agnete Horn) ervoor dat ze juist over Max’ bedplassen begint als zij erbij staat of in de supermarkt verdacht wordt van diefstal, wanneer Ophelia en haar moeder toevallig net ook bij de kassa staan.

Ophelia Eriksen lijkt wat onwennig in haar rol, misschien ook omdat ze niet in de serie meespeelde, en haar acteerwerk valt ook wat uit de toon bij de overige acteurs. Mette Agnete Horn en Samuel Heller-Seiffert zijn in elk geval prima op elkaar ingespeeld als moeder en zoon en hun gekibbel ondanks het feit dat ze veel van elkaar houden, is uitstekend gespeeld.

De rest van de cast is gevuld met excentrieke figuren: de buurman (Lars Bom) draagt de fantastische naam Steen Cold en is een succesvolle schrijver, acteur en stuntcoördinator. Voor zijn nieuwste film, die zich op Groenland afspeelt, kampeert hij in ware “Method” stijl in een zelfgebouwde iglo in de tuin van zijn huis. Agneta’s beste vriendin is de even warrige Marianne (Michelle Bjørn-Andersen), met wie ze samen al zes jaar werkt aan een boek over de Eerste Wereldoorlog. Specifiek over het beroemde incident tijdens de eerste Kerstmis van het conflict, toen Britse en Duitse soldaten uit de loopgraven kwamen en samen Kerst vierden, onder meer door tegen elkaar te voetballen. Toepasselijk ook wel, aangezien de film zich afspeelt tussen 1 december en Oudjaar. Marianne’s man is Mogens, een sociaal bevlogen dominee die een herenkoor van (ex-)gedetineerden wil laten optreden bij een concert. Eén van hen, de ruwe Carlo (Rasmus Bjerg) komt zelfs bij Max en zijn moeder op bezoek en blijkt bijzondere familieconnecties te hebben.

‘Max Embarrassing’ is mede geschreven door regisseuse Svendsen en actrice Horn en zit vol met kleine pareltjes van vondsten, mooi uitgesponnen scènes vol puberwanhoop en onbegrepen ouderschap die herkenbaar zijn voor iedereen die zelf, hetzij als kind, hetzij als ouder in dezelfde situatie heeft gezeten. Zeer geslaagde kinderfilm voor alle leeftijden, die de “kristallen beer” (beste film van de generatie K-plus) won op het Filmfestival van Berlijn en de Deense “Robert” voor beste familiefilm op het Robert Festival van Kopenhagen.

Hans Geurts