Microbe & Gasoline – Microbe et Gasoil (2015)

Recensie Microbe & Gasoline CinemagazineRegie: Michel Gondry | 105 minuten | avontuur, komedie | Acteurs: Ange Dargent, Théophile Baquet, Diane Besnier, Audrey Tautou, Vincent Lamoureux, Agathe Peigney, Douglas Brosset, Charles Raymond, Ferdinand Roux-Balme, Marc Delarue, Ely Penh

Wat doen tienerjongens terwijl school en ouders hen denken voor te bereiden op de bloei des levens? Naar rebelse muziek luisteren, fantaseren over ontmaagding of een kus van een stewardess. De wereld van tieners en volwassenen horen strikt gescheiden te zijn, en daar is niets mis mee; dit is zelfs ultra-burgerlijk te noemen. Daniel ‘Microbe’ (Ange Dargent) en Théo ‘Gasoline’ (Théophile Baquet) zijn vijftienjarige jongens met een opmerkelijke vriendschap – de eerste een artistieke buitenstaander, de tweede een populaire sleutelaar. Een-op-een maakt een dergelijk verschil minder uit dan in de groep, en kan het zelfs inspireren.

Waarvan akte. De films van Michel Gondry (‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’) sprankelen altijd van de jeugdige energie, en zoomen immer dromerig in en uit op de dagelijkse werkelijkheid – in het geval van ‘Microbe et Gasoline’ meer visueel dan plottechnisch. Deze even lineaire als dartele roadtripkomedie introduceert Daniel en Théo op feelgoodachtige wijze aan de kijker. We moeten deze opgeschoten jongens leuk gaan vinden en dat is niet zo moeilijk. Ontsnappen aan een keurslijf wil iedereen weleens – zelfs als je (voorgelogen) moeder Audrey Tautou heet, en van tieners mogen we natuurlijk niet anders verwachten.

Daniel en Théo bouwen een voertuig van een grasmaaier, waarmee ze een tocht door Frankrijk gaan maken. ‘Te Land, ter Zee en in de Lucht’ in combinatie met een jeugdfilmsfeertje, meer is het niet op papier; de fantasievolle verteller Gondry maakt er niettemin een volwassen ervaring van – met wisselende perspectieven en wonderlijk droge humor. De realiteit staat al snel voor de neus van de jongens, wanneer ze het land van de Michelinkaart, de ‘choucroute’, de TGV en het roze toiletpapier doorkruisen. Maar dat boeit weinig op de planeet Gondry. Die houdt het licht en luchtig – tienervriendschap eigen; aan het eind lijken de heren iets meer op elkaar dan eerst.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

VOD-release: 11 juni 2018