Wonder Wheel (2017)

Recensie Wonder Wheel CinemagazineRegie: Woody Allen | 101 minuten | drama | Acteurs: Kate Winslet, Jim Belushi, Juno Temple, Justin Timberlake, Jack Gore, Tony Sirico, Steve Schirripa, John Doumanian, Tom Guiry, Max Casella, Gregory Dann, Bobby Slayton, Michael Zegarski, Geneva Carr, Robert C. Cirk, Tommy Nohilly, Ed Jewett, Debi Mazar, Danielle Ferland, Maddie Corman, David Krumholtz, Jacob Berger, Jenna Stern, Michael Striano, John Mainieri

In ‘Wonder Wheel’ krijgen we een prachtig portret voorgeschoteld van een uitzichtloos leven op Coney Island in de jaren vijftig. Ginny (Kate Winslet), ooit actrice met potentie, is gestrand als serveerster en ongelukkig getrouwd. De veertig hijgt in haar nek, haar tienjarige zoontje is beginnend pyromaan en haar man een ex-zuiplap met losse handjes. Als Carolina, de dochter van haar man bij hen om onderdak vraagt, omdat ze op de vlucht is voor haar maffioso ex-man, is het huis te klein. Als de aanzienlijk jongere, maar oh zo romantische strandwacht Mickey (Justin Timberlake) interesse toont in Ginny lijkt er hoop. Maar Carolina is de dromerige strandwacht ook opgevallen…

Zoals we van regisseur Woody Allen gewend zijn, zien we in ‘Wonder Wheel’ een prachtig vormgegeven vicieuze cirkel. Net als je denkt dat het niet ongemakkelijker, vervelender of tragischer kan worden voor de gelaagde personages doet hij er nog een schepje bovenop. Het slim geschreven drama is pijnlijk, maar krijgt door de hoeveelheid ook iets komisch. Dit geeft een mooi evenwichtig en schrijnend effect om naar te kijken. Daarnaast valt ‘Wonder Wheel’ op door het prachtig gebruik van licht. In de scènes verzorgen de neonborden van Coney Island de indringende gezichten van de acteurs van prachtig gekleurd licht. In sommige dramatische momenten (soms zelfs in één monoloog) kunnen die lichten ook plots vervagen en ruimte maken voor heel koud en grijs licht van de pijnlijke realiteit. Samen met de heerlijk droge (en typisch Woody Allen) jazzmuziek zorgt dit voor prachtige sferen.

Met een sterrencast als deze verwacht je ook wel wat ambachtelijk spel. Naast dat deze verwachting meer dan ingelost wordt, verdient Kate Winslet toch echt nog wat extra hulde voor deze mooie prestatie. Ze weet de pijn van haar karakter goed invoelbaar te maken, maar niet in je gezicht te duwen. Ze schakelt moeiteloos van een emotioneel lege blik, naar momenten waar ze van de hak op de tak springt door te veel emoties en heftige migraine waar haar personage mee kampt. Ze durft de lelijkheid van haar karakter naar voren te laten komen op een manier dat je als kijker toch van haar houdt.

‘Wonder Wheel’ is een sterk staaltje film met pijnlijke dialogen, karakters die zich van hun lelijkste ware kant laten zien en situaties die van kwaad tot erger gaan. Dit in combinatie met prachtige omgevingen en de met neonlichtjes gevulde pieren van Coney Island zorgt voor mooie tegenkleuren en een intrigerend geheel.

Marit Golstein

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 21 december 2017
DVD-release: 29 mei 2018