Mistress America (2015)

Regie: Noah Baumbach | 84 minuten | komedie, drama | Acteurs: Lola Kirke, Greta Gerwig, Michael Chernus, Cindy Cheung, Charlie Gillette, Clare Foley, Rebecca Henderson, Jasmine Cephas Jones, Heather Lind, Matthew Shear, Joel Marsh Garland, Gail Golden,  Adrea Teasdale

Tracy (Lola Kirke) is net een nieuwe fase in haar leven begonnen. Als eerstejaars student aan de universiteit van New York en belast met een nogal hoge dunk van zichzelf vindt ze echter maar moeilijk aansluiting bij klasgenoten en die eenzaamheid nekt haar. Haar moeder staat op het punt te gaan hertrouwen en stelt voor dat Tracy eens contact zoekt met haar aanstaande stiefzus, Brooke (Greta Gerwig), die in New York woont. Omdat Tracy Brooke nog nooit ontmoet heeft, heeft ze aanvankelijk haar twijfels, maar wanneer ze toch met haar afspreekt, geeft dat haar leven een enorme boost.

Brooke is zeker tien jaar ouder dan de studente en hoewel ze qua karakter nauwelijks meer konden verschillen, is er direct een stevige basis voor een vriendschap. ‘Mistress America’ volgt de vriendschap tussen de twee jonge vrouwen, die de nodige ups en downs kent. Brooke vormt een levendige bron van inspiratie voor de intelligente Tracy, die niets liever wil dan een doorbraak in de literaire wereld. Haar eerste korte verhaal werd echter afgewezen door de elitaire literaire groep op de universiteit. Maar wanneer ze Brookes excentrieke karaktertrekjes doneert aan haar fictieve personage Meadow, lijkt die kans dichterbij dan ooit. Ondertussen leren we ook Brooke beter kennen. Brooke is een dertiger die haar leven leeft op en voor social media, alles wordt op Twitter gedeeld en op Instagram gezet. Ze barst van de creatieve ideeën, maar op de een of andere manier ontbreekt het haar aan de mogelijkheden om die ideeën om te zetten in iets wezenlijks. Van sportinstructrice tot interieurontwerpster, het zijn banen die ze aangrijpt om in leven te blijven, maar waar haar hart nu écht ligt, weet ze zelf waarschijnlijk ook niet. Tracy grijpt het restaurant-idee van Brooke, waarvoor ze al bijna investeerders heeft, vast om Brookes leven – en dat van haarzelf – sturing te geven.

‘Mistress America’ sluit naadloos aan bij Baumbachs eerdere films over enigszins egocentrische jongeren die met moeite moeten onderkennen dat ze ouder worden (‘Frances Ha’, ‘While We’re Young’). De karakters zijn misschien wel het sterkste punt van het scenario, omdat nergens een voetval wordt gemaakt naar het publiek, om de personages iets meer likeable te maken. Geholpen door de goed gecaste nieuwkomer Lola Kirke en – hoe kan het ook anders – Greta Gerwig (Baumbachs muze, zowel op als buiten de set), die van de stormachtige Brooke een levensecht personage maakt – is ‘Mistress America’ een uiterst kijkbaar drama/komedie. In de derde act schiet de film ietwat uit de bocht en levert het scenario aan geloofwaardigheid in, maar door de leuke bijpersonages blijft de film altijd luchtig en vrolijk. ‘Mistress America’ is een film die achteraf gezien meer impact heeft gemaakt dan je tijdens het kijken verwacht.

Monica Meijer

‘Mistress America’ is vanaf donderdag 1 september 2016 te zien tijdens Previously Unreleased 2016, onder andere in het EYE Filmmuseum. Tevens is ‘Mistress America’ vanaf maandag 4 april 2016 beschikbaar als Digital HD.