Mundane History – Jao nok krajok (2009)

Regie: Anocha Suwichakornpong | 82 minuten | drama | Acteurs: Arkanae Cherkam, Paramej Noiam, Anchana Ponpitakthepkij, Phakpoom Surapongsanuruk

‘Mundane History’ start als een typische filmhuisfilm, een ingetogen psychologisch drama waarin de jonge Khun Ake na een tragisch ongeluk tot zijn middel verlamd is geraakt en hier zeer moeilijk mee kan leven. Met zijn nieuwe verpleger Pun heeft hij een nogal koele relatie, zoals ook de familierelaties in het huis nogal kil lijken te zijn. Na een tijd begint Khun Ake meer te converseren met Kun en lijkt hij toch weer iets meer van het leven te genieten. Dan verandert de film opeens in een bijna psychedelische trip over het universum met zijn stervende sterren, witte dwergen en supernova’s en dit allemaal met het thema van leven, dood en wedergeboorte.

Regisseur Anocha Suwichakornpong maakt met Mundane History een zeer gewaagde film, een film die een grote tweedeling kent en toch een duidelijk geheel vormt. Scènes volgen elkaar niet in een chronologische volgorde op, met als effect dat de film een puzzel wordt die je moet en zult ontrafelen. In grote lijnen weet je wel hoe het verhaal zich zal gaan ontwikkelen, maar de bizarre tweeledigheid zorgt voor een intrigerend geheel. Neem hierbij de prachtige beelden van het landschap en het heelal die afgewisseld worden met de verstilling van het gekluisterd zijn aan een bed, de poëtische gedachten die af en toe de revue passeren en het moge duidelijk zijn, ‘Mundane History’ is (voornamelijk door het meesterlijke script) een wonderlijke ervaring die je zelf moet beleven.

Dialogen blijven in het eerste deel van de film zo goed als afwezig, antwoorden op de vele vragen krijg je niet en ook een scène waarin meerdere filmfragmenten over elkaar heen worden gelegd zal niet voor iedereen eenvoudig te verteren zijn. Heerlijk maar vervreemdend is de score, bijna meditatieve muziek wordt afgewisseld met een soort van alternatieve punkrock. Dit alles heeft tot gevolg dat ‘Mundane History’ alleen voor de echte liefhebbers aantrekkelijk is, hoe bijzonder hij ook moge zijn, het is en blijft een puur staaltje arthouse.

‘Mundane History’ werd ondersteund met een bijdrage uit het Huberts Bals Fonds van het International Film Festival Rotterdam en won vervolgens de VPRO Tiger Award op het IFFR 2010. Wanneer je je laat meevoeren met dit psychologisch drama krijg je een zeer bijzondere film te zien, een emotionele reis maar ook de gewaarwording van onze plaats in het universum, een verbondenheid die zo moeilijk op film is vast te leggen.

Meinte van Egmond