New Year Baby (2006)

Regie: Socheata Poeuv | 75 minuten | documentaire | Met: Socheata Poeuv

In het begin van de documentaire laat Socheata haar Cambodjaanse ouders over elkaar spreken. Haar moeder vertelt dat zij naar beneden moet om te kijken wie er is, mocht er ’s nachts aangebeld worden. Vaderlief beaamt dit en zegt de genocide van Pol Pot te hebben overleefd door middelmatigheid te tonen. Veel later in de film ontdek je wat een enorme held deze man is geweest in die tijd, met onvoorstelbaar veel moed. Het is slechts éen van de ontdekkingen die je als kijker zelf doet in de loop van de film.

Socheata krijgt het vreemde nieuws pas na 25 jaar te horen: haar ouders zijn niet de ouders van haar zusjes, haar broer is slechts een halfbroer en behalve zij is iedereen daar altijd al van op de hoogte geweest. Socheata reist met haar ouders en broer naar Cambodja. (Let wel: de zusjes dachten niet deze reis aan te kunnen) Haar ouders om de familie op te zoeken, Socheata om te weten te komen wat daar allemaal gebeurd is. De reis wordt een zeer emotionele tocht door het verleden van haar vader en moeder en onthult uiteindelijk veel meer dan de bedoeling wellicht is geweest.

De hele film is bijzonder. De authenticiteit van deze Cambodjaanse mensen, de bescheidenheid en berusting die zij geven aan de loop van hun leven, zijn op zichzelf al levenslessen. Maar ook de vader die zijn geboortegrond herkent op een plek waar niets meer staat behalve wat struiken en bomen. Maar juist die ene boom, die herkent hij en hij weet dat hij goed zit. De vader en moeder die afzonderlijk van elkaar een totaal verschillend verhaal geven over hoe ze elkaar hebben leren kennen, de waarheid is te schrijnend. En de vader die instort nadat hij een lid van het Pol Potregime van destijds heeft gesproken.

Alles is even voorzichtig en zacht in beeld gebracht, de vreselijkste verhalen worden in striptekening gepresenteerd. Maar niets kan de harde gruwelijke waarheid verhullen. Socheata doet het enige dat zij kan doen om haar vaders verdriet te verzachten: toen Socheata pas geboren was (in een Thais vluchtelingenkamp) konden haar ouders haar niet de gebruikelijke rituelen geven. Die krijgt ze nu alsnog.

De documentaire is van een ongekende schoonheid. De geheimen die worden ontrafeld in de familie Poeuv vertellen niet alleen veel over haar familie maar ook over Cambodja en haar verschrikkelijke verleden. Leerzaam, ontroerend en mooi, heel mooi. ‘New Year Baby’ won de Movies that Matter Award IDFA 2006. En terecht!

Miranda van der Hoek