Interview (2007)

Regie: Steve Buscemi | 83 minuten | drama | Acteurs: Steve Buscemi, Sienna Miller, Tara Elders, Molly Griffith, Robert Hines, Jackson Loo, David Schechter, Philippe Vonlanthen, Yan Xi, Wayne Wilcox, Anthony Locke, Ashlea Wiest

‘Interview’ is een Amerikaanse remake gebaseerd op de film ‘Interview’ uit 2003 van Theo van Gogh (met in de hoofdrollen Pierre Bokma en Katja Schuurman). Dat scenario was van Theodoor Holman. Al voordat Theo van Gogh in 2004 werd vermoord, werd er gewerkt aan de mogelijkheid die film te bewerken naar het Engels met een geheel Amerikaanse rolbezetting. ‘Interview’ is daar het product van. Er staan in het kader van dit project ‘Triple Theo’ nog twee films op stapel: ‘06′ en ‘Blind Date’. De remake draagt nog steeds de kenmerkende van Gogh stijl; snelle en spitsvondige dialogen, geen compromissen ten aanzien van de confronterende discussies over allerlei onderwerpen. Op diverse momenten in de film vindt nog een soort eerbetoon aan Theo plaats. Zo zien we opvallend een verhuiswagen met zijn naam in beeld en heeft ook Katja Schuurman (de hoofdrolspeelster uit het origineel) nog een piepkleine inbreng.

In ‘Interview’ worden de hoofdrollen gespeeld door Steve Buscemi en Sienna Miller. Steve Buscemi neemt ook de regie voor zijn rekening. De vraag of men er in is geslaagd de van Gogh versie succesvol om te zetten kan volmondig met ‘ja’ worden beantwoord. Er is ook nu weer een magnifiek psychologisch spel ontstaan tussen twee acteurs die er voluit en overtuigend tegenaan gaan. De wijze waarop de journalist en de soapstar elkaar eerst verkennen, afkatten en verbaal te lijf gaan is geloofwaardig neergezet. De film is gevuld met spitse grappen, uiterst wisselende stemmingen en het scenario is realistisc. Ondanks dat de film voor een groot deel gebaseerd is op een dialoog tussen twee personen in een appartement, blijft het geheel boeien.

Vooral Buscemi is met zijn kenmerkende kop en mimiek sterk op dreef. Sienna Miller biedt overtuigend en realistisch weerwerk. De wijze waarop zijn hatelijkheden en persoonlijke, soms confronterende vragen door haar worden gepareerd, maken de film bijzonder te genieten. Het begint uiteraard met allerlei kleine onthullinkjes, maar gaandeweg lijken ze elkaar de diepste geheimen te onthullen. Zijn ze echt zo eenzaam als ze uiteindelijk aangeven en is hun ‘eerlijkheid’ naar elkaar wel zo oprecht? Spelen ze een duivels spel om niet te hoeven laten zien wie ze werkelijk zijn? We worden via knappe dialogen voortdurend op het verkeerde been gezet. Beide personen schuwen daarbij niet valse trucs in te zetten om de ander een beeld te schetsen dat niet noodzakelijkerwijs de waarheid hoeft te zijn.

Als Katya uiteindelijk een groot ‘geheim’ vertelt, komt Pierre voor een dilemma te staan. Is hij die integere journalist die hij zegt te zijn en misbruikt hij haar ‘vertrouwen’ niet, of gebruikt hij de grote ‘scoop’ die hij krijgt toegespeeld juist om er geweldig mee te scoren? Beide karakters komen nu echt bloot te liggen, zij proberen beide elkaar een loer te draaien door het bewijsmateriaal uit de bekentenissen (zij hebben elkaar tevens gefilmd) uit handen van de ander te krijgen.

Welke rol heeft wie gespeeld, wie zet wie uiteindelijk op welke wijze een hak? Daarvoor moet je de film gaan zien. Niet alleen de verstokte van Gogh fans zullen de film de moeite waard vinden.

‘Interview’ is een zwarte komedie over roem, leugens en bedrog. Spel, inzet en plot maken het kijken van de film volledig waard.

Rob Veerman

Waardering: 4

Bioscooprelease: 10 mei 2007