Das Fräulein (2006)

Regie: Andrea Štaka | 81 minuten | drama | Acteurs: Mirjana Karanovic, Marija Skaricic, Ljubica Jovic, Pablo Aguilar, Oliver Zgorelec, Andrea Zogg

De jonge Ana (Marija Skaricic) komt Zuka’s (Mirajana Karanovic) wereld binnen op een ongebruikelijke manier en Zuka’s leven is al snel heel anders dan het de afgelopen 25 jaar is geweest. Het eenvoudige restaurant in Zurich dat Zuka runt is de plaats waar de vrouwen elkaar ontmoeten. Ook de bedienster Mila (Ljubica Jovic) is van Servische afkomst en zij vindt de nieuwe kleine Bosnische aanvankelijk maar niets. Maar Ana werkt hard en goed, dus ze mag blijven. In deze driehoeksverhouding broedt van alles en de status van ‘das Fräulein’, in eerste instantie die van Zuka, verschuift gedurende de film van persoon al naar gelang wie de sterkste is.

Ana stelt opmerkelijke zaken aan de orde, bijvoorbeeld waarom de vrouwen onderling Duits spreken in plaats van Servisch. Ana’s komst dwingt de twee andere vrouwen hun leven onder de loep te nemen. Waar spaart Mila eigenlijk voor en hoeveel heeft zij over haar eigen verdiende geld te zeggen? Zijn de dromen van haar man ook nog haar dromen? Zuka daarentegen die als een verstokte vrijgezel door het leven gaat, laat haar masker nu soms af. En het bevalt haar ook nog. En dat allemaal wordt bewerkstelligd door de komst van Ana. Ana die als symbool van de jeugd, het leven en de hoop wordt beschouwd door de andere twee dames, is echter wel de enige die de oorlog in Bosnië heeft meegemaakt. Die de gruwelijkheden heeft gezien. Ze mag er dan jong en gezond uitzien maar schijn kan ook bedriegen.

Ana zou wel de dochter kunnen zijn die Zuka nooit heeft gekregen. Zuka voelt zich verantwoordelijk voor haar, maar Ana laat zich niet in een rol duwen. Ana wil alleen maar de dans van het leven ontspringen. Eenzaamheid, verlangens en omgaan met je afkomst in verleden en toekomst zijn de thema’s die in deze film spelen.

De cast is zeer bijzonder, alle drie de dames schitteren in hun rol. Ze ontroeren op een ethische manier, wekken nooit medelijden op maar spelen realistisch en ingetogen. ‘Das Fräulein’ is het filmdebuut van regisseuse Andrea Staka. Deze film won het Gouden Luipaard op het Locarno Film Festival in 2006.

Miranda van der Hoek