Night Watch – Nochnoy dozor (2004)

Regie: Timur Bekmambetov | 115 minuten | actie, horror, thriller, fantasie, science fiction | Acteurs: Konstantin Khabensky, Aleski Chadov, Maria Poroshina, Vladimir Menshov, Zhanna Friske, Valeri Zolotukhin, Galina Tyunina, Yuri Kutsenko, Ilya Lagutenko, Viktor Verzhbitsky, Rimma Markova, Mariya Mironova, Aleksei Maklakov, Aleksandr Samojlenko, Dmitry Martynov

De Russische film ‘Night Watch’ is een productie die je niet zo snel uit het voormalig Oostblokland zou verwachten. Dit grootse epos over de strijd tussen Goed en Kwaad is inhoudelijk een combinatie van verschillende Amerikaanse films; van ‘The Matrix’ en ‘Star Wars’ tot allerlei vampiervertellingen.

Ondanks dit niet bijster originele, door Hollywood geïnspireerde onderwerp, is ‘Night Watch’ toch een bijzonder leuke film geworden. Een belangrijke reden hiervoor is dat de film als genrefilm ruimschoots aan alle eisen voldoet. Spannend, spectaculair, met fijne special effects en magische momenten. Maar de voornaamste reden waarom deze film is geslaagd heeft alles met het land van herkomst te maken.

De nachtelijke strijd tussen goed en kwaad speelt zich af in het hedendaags Moskou. Zo krijgen we een boeiend maar ook ontnuchterend beeld van de Russische wereldstad te zien. Alsof het jagen op vampiers en andere slechteriken niet lastig genoeg is, krijgt de Night Watch te maken met stroomuitval, kapotte liften, onvindbare adressen en verouderde software. Daarnaast zien we veel uitgewoonde huurkazernes en nodigen de grauwe straten van Moskou ook niet echt uit tot bezichtiging.

Maar niet alleen het decor is typisch Russisch, ook de personages kunnen maar uit één land afkomstig zijn. Ze zijn tegelijk laconiek, fatalistisch, sentimenteel en boerenslim. In tegenstelling tot de doorsnee Amerikaanse held zien de leden van de Night Watch er uit als een bende mottige bedelaars. Ze roken en drinken en hebben een beroerde lichamelijke conditie. Gelukkig beschikken ze wel over die eigenzinnige, typisch Russische humor. Wie voor het eerst hiermee geconfronteerd wordt zal wel even moeten wennen, maar wie de tegelijk lompe en intelligente humor eenmaal vat, zal regelmatig moeten lachen om de grappige passages.

Niet zozeer Russisch als wel niet-westers, is het gegeven dat de plot behoorlijk ingewikkeld is voor een grote publieksfilm. Vergeleken met de eenvoudige verhaaltjes die Hollywood ons meestal voorschotelt, kent ‘Night Watch’ een bijzonder intelligente plot met dito wendingen. Om het verhaal goed te kunnen volgen zal het publiek dan ook geconcentreerd moeten kijken, en het is maar de vraag of de Westerse massa dat nog wel aankan na al die jaren van voorgekauwde pulp.

Door dat laatste loopt deze film, toch een groot succes in Rusland, het risico hier tussen wal en schip te belanden. Allicht te ingewikkeld voor het grote publiek, terwijl de arthouse-liefhebber hier ongetwijfeld (en onterecht) zijn elitaire neusje voor zal ophalen. Dat zou zonde zijn want deze film verdient een groot publiek, een publiek dat bij wijze van hulpmiddel tijdens de aftiteling het hele verhaal in samengevatte vorm nog eens voorbij ziet komen. Het zou daarnaast onverdraaglijk zijn als degenen die van dit ‘Night Watch’ hebben genoten niet de kans krijgen de twee vervolgen zien.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 6 oktober 2005