Cold Creek Manor (2003)

Regie: Mike Figgis | 118 minuten | drama, thriller | Acteurs: Dennis Quaid, Sharon Stone, Stephen Dorff, Juliette Lewis, Kristen Stewart, Ryan Wilson, Dana Eskelson, Christopher Plummer, Simon Reynolds, Kathleen Duborg, Paula Brancati

Zoals een ware genrefilm betaamt, is de opbouw van deze film duidelijk zoals je van een thriller kunt verwachten. Het begin lijkt rustig en vrolijk: leuk gezin koopt mooi huis op het platteland, ouders hebben meer tijd, dochter krijgt een paard en zoon kan lekker in de bossen spelen. Iedereen lijkt gelukkig, totdat. Dat punt, waar de zorgeloosheid stopt, is eigenlijk al vrij laat in de film. Er zijn al wel een aantal spanningen naar voren gekomen, maar concreet gebeurt er het eerste uur heel weinig. De spanningen hebben vooral te maken met Dale Massie (Stephen Dorff), de vroegere eigenaar van het huis, die door Cooper wordt ingehuurd om te helpen met de verbouwing.

Hoewel het hierdoor soms lijkt alsof de film langzaam op gang komt, is het eigenlijk juist goed dat er veel aandacht besteed wordt aan het opbouwen van de spanning, en aan het voorstellen van de personages. Langzaam aan kom je er daardoor achter dat er iets niet helemaal klopt, op dit punt is het echt een psychologische thriller. De hoofdpersoon Cooper Tilson (Dennis Quaid) werkt als documentairemaker, en is daardoor steeds op zoek naar kleine details die veel betekenis hebben. Omdat hij een documentaire over het huis wil maken, zoekt hij alle informatie over de vroegere bewoners. Soms heeft ‘Cold Creek Manor’ daarom wel iets weg van een detective.

Tegen het einde maakt de subtiele spanning steeds meer plaats voor een wat clichématige actie, waarbij werkelijk alles uit de kast wordt getrokken wat mee kan helpen de spanning te verhogen. Er woedt een vreselijke storm; het is donker; de telefoonlijn werkt niet meer en dan valt ook nog eens de stroom uit. Dit alles onder begeleiding van zenuwslopende (vrij irritante) pianomuziek, oftewel ‘psycho-pianos’, zoals regisseur Mike Figgis het noemt, die tevens de muziek voor deze film gecomponeerd heeft.

Ondanks dat de eindscènes enigszins clichématig worden, blijft het geheel wel geloofwaardig, mede dankzij het goede acteerwerk van vooral Stephen Dorff en Sharon Stone (wat trouwens ook geldt voor Juliette Lewis, die de vriendin van Dale speelt, en voor Christopher Plummer als de bedlegerige en wrede vader van Dale). Opvallend zijn de alternatieve eindes die als bonusmateriaal op de dvd staan, vooral de laatste daarvan is zeker een aanrader. Maar net zoals een aantal weggelaten scènes, zijn deze waarschijnlijk afgekeurd door de hogere Hollywood ‘bazen’. Jammer, want hiermee had de film nog iets verrassends kunnen hebben, maar er is toch gekozen voor het voorspelbare verloop wat we gewend zijn van Hollywood thrillers.

Dit is een prima film voor wie ‘gewoon’ een thriller wil bekijken, maar verwacht niet teveel aan spanning en actie, want echt eng wordt het nooit.

Ruby Sanders