No News from God – Sin noticias de Dios (2001)

Regie: Agustín Díaz Yanes | 112 minuten | komedie | Acteurs: Victoria Abril, Penélope Cruz, Demián Bichir, Fanny Ardant, Juan Echanove, Gael García Bernal, Emilio Gutiérrez Caba, Cristina Marcos, Gemma Jones, Bruno Bichir, Elena Anaya, Peter McDonald

Stel je voor: de Hemel en de Hel zijn commerciële bedrijven die hun omzet bereiken door het winnen van zielen. Beiden ‘bedrijven’ zijn voorzien van een management die de grote baas – God – al lange tijd niet gezien hebben. Er wordt zelfs gefluisterd dat Hij geen vertrouwen meer heeft in de toekomst van de Hemel. De grondleggers van de grote wereldreligies zouden zich omdraaien in hun graf bij het horen van dit scenario.

Regisseur en scenarioschrijver Yanes geeft zijn ideeën over een commerciële Hemel en Hel op een humoristische wijze weer. Parijs van de jaren vijftig dient als het decor van de Hemel. De scènes die hier plaatsvinden zijn in het klassieke zwart/wit beeld en er wordt Frans gesproken. De Franse actrice Fanny Ardant speelt Marina D’Angelo – de directrice van de Hemel. De grens tussen Hemel en Hel heet ‘Checkpoint Charlie’, waarbij lange rijen mensen te zien zijn, die allen wachten op een visum voor boven of onder; en ja, beiden bedrijven hebben ook te maken met illegale immigranten. De Hel is uitgebeeld als een vieze gevangenis waar Engels wordt gesproken en die een Spaanse directeur heeft (waarnaar verwezen wordt met ‘bloody foreigner’). De strijd tussen Hemel en Hel wordt uitgevochten op aarde, in Madrid, waar Spaans gesproken wordt. Als de moeder van Manny, een bokser uit Madrid, de Hemel een verzoekje stuurt om de ziel van haar zoon te redden gaan Hemel en Hel in strijd met elkaar. Vanuit de Hemel wordt Lola (daar een ware diva) naar beneden gestuurd. Zij kruipt in de rol van Manny’s vrouw die moet voorkomen dat Manny weer gaat boksen. De Hel stuurt Carmen, een serveerster met mannelijke trekjes die Lola van haar werk moet houden en ervoor moet zorgen dat Manny’s ziel richting Hel gaat.

Yanes visualiseert Hemel en Hel op een briljante wijze. De Hemel: prestigieus en romantisch en de Hel: vies en Engels. Groot Britannië en de Verenigde Staten worden in tijden van oorlog of crisis vaak als reddende engelen gezien en de associatie met de Hel is dan ook een humoristische start van de film. Penélope Cruz zet een goede harde tante uit de hel neer. Haar mannelijke trekken zijn zeer overtuigend en het is leuk om te zien dat zij niet in elke film de mooie, lieve en onschuldige vrouw speelt. Ook Gael García Bernal (bekend van de films ‘Y tu mamá también’ en ‘The Motorcycle Diaries’) die de rol van de ‘bloody foreigner’ voor zijn rekening neemt, is een genot om naar te kijken en brengt veel humor in de film.

‘No News from God’ is een geslaagde cynische komedie over de Hel, Hemel, Aarde, God en het geloof. Mocht je, vanuit geloofsovertuigingen, zeer veel respect hebben voor deze zaken dan is het wellicht verstandig deze film over te slaan. Als je hier doorheen kan kijken, is de film door het goede spel en het leuke en originele scenario zeker de moeite waard.

Daphna Berger