Out of the Shadows (1987)

Regie: Willi Patterson | 98 minuten | thriller | Acteurs: Charles Dance, Alexandra Paul, Michael Shannon, David de Keyser, Wanda Ventham, Gregory Patrikareas, David Sumner, John Grillo, Petros Fyssoun, Yannis Kakleas, Nikos Papakonstantinou, Andreas Andreopoulos, Ian Sears, Grant Russell, Anthony Stamboulieh, Dina Konsta

Welkom in Athene! Een welkom dat voor de hoofdrolspeelster Jan Lindsey (Alexandra Paul) direct al niet zo warm is, wanneer zij geconfronteerd wordt met de moord op een Griekse vriend. Als Jan dan ook nog eens als eerste verdachte wordt aangemerkt, blijft er voor haar weinig over van de idyllische sferen in deze Griekse stad. TV-film ‘Out of the Shadows’ uit 1988 is een wat belegen, maar zorgvuldig uitgespeeld rollenspel dat een spannend verhaal vertelt tegen de achtergrond van een zomers Athene. Tussen de Griekse oudheid en azuur blauwe zee voltrekt zich een misdaaddrama dat wat theatraal overkomt. Het karikaturale acteerspel van de cast zal daar de grootste aanwaaier van zijn. De manier waarop mensen in stress en panieksituaties echt reageren lijkt daarbij soms wat uit het oog te zijn verloren. Maar waar kennen we hoofdrolspeelster Alexandra Paul ook al weer van? Was het niet die overbekende Amerikaanse strandserie, iconisch vanwege haar rode badpakken? Inderdaad, Alexandra Paul kunnen we kennen uit “Baywatch” in de rol van Stephanie Holden, maar tegelijk ook uit Stephen Kings ‘Christine’.

Het globale verloop van ‘Out of the Shadows’ is vanaf het prille begin wel uit te denken. In die zin is de film wellicht wat voorspelbaar, voornamelijk voor wat betreft de romance tussen de twee hoofdpersonen Jan en Michael (Charles Dance). Wellicht ook, dat dit juist de liefhebber van dergelijke tv-films aanspreekt.

Voor wat betreft de thrillerachtige ontwikkeling van de film en de incidenten die zich in dat kader voordoen valt er meer mysterie te ervaren. Helaas blijft het verloop hier en daar wat tegenstrijdig met een natuurlijke gang van zaken. Zo laat de vrouwelijke hoofdpersoon zich wel erg gemakkelijk in met duistere figuren uit de onderwereld, om vervolgens erg aangeslagen te zijn dat zij door hen wordt bedreigd en soms zelfs geweld aangedaan wordt. Het past niet bij het vrijgevochten karakter dat weer op andere momenten naar voren komt. Ook kunnen er vraagtekens gezet worden bij het opereren van de plaatselijke politie, die weinig professioneel oogt. Zij lijken in de film weinig vanuit dadermotieven te denken. Het maakt de film op dergelijke momenten niet spannender. Wat overblijft aan ‘Out of the Shadows’ is een mooi schouwspel dat echt wel zijn situationele spanningen kent. Vergaap je vooral ook aan de mooie locaties van sfeervolle Griekse haventjes, statige ruimtes en natuurlijk de alom bekende Acropolis. Uiteindelijk bevat ‘Out of the Shadows’ genoeg ingrediënten voor een onbezonnen televisieavondje, waarbij romance de hoofdtoon voert. Met Alexandra Paul en Michael Dance in de hoofdrol zit dat wel goed.

Tjeerd Kooistra