Overheard – Qie ting feng yun (2009)

Regie: Felix Chong, Alan Mak | 100 minuten | actie, drama, thriller | Acteurs: Ching Wan Lau, Louis Koo, Daniel Wu, Jingchu Zhang, Michael Wong, Waise Lee, Stephen Au, Matt Chow, Queenie Chu, Henry Fong, Grace Huang, Ka Wah Lam, Ying Kwan Lok, Sharon Luk, William Chan Wai-Ting

‘Overheard’ van de regisseurs Felix Chong en Alan Mak is een misdaadthriller waarin drie bevriende mannen voor de politie werken en een grote gok met een mogelijk zeer goed resultaat niet kunnen weerstaan. Het gaat alleen niet altijd zoals men zou willen. Dit thema van vrienden en/of collega’s die een niet al te handige keuze maken zien we vaker terug in de Aziatische cinema. In Zuid-Koreaanse producties (‘Friend’) gaat het vooral om vrienden die in de criminaliteit belanden terwijl het in producties uit Hongkong vaker gaat om de politiecultuur. Undercoveroperaties (‘Infernal Affairs’) en criminaliteit binnen de politiegemeenschap (‘Protege’) nemen hier een belangrijke plaats op filmvlak in. Alan Mak maakte zich onsterfelijk met de ‘Infernal Affairs’ trilogie en laat ook met ‘Overheard’ nog maar eens zien dat hij de kneepjes van het vak nog lang niet is verleerd.

Gene, Max en Johnny behoren tot een van de teams die een van criminele activiteiten verdacht kantoor moeten schaduwen aan de hand van afluisterapparatuur en spionagecamera’s. Wanneer ze op een avond een gesprek opvangen waarin één van de verdachten het tegen zijn vriendin heeft over een aandeel dat de volgende dag kunstmatig in waarde zal worden vermeerderd, begint vooral bij Gene iets te knagen. Gene (Louis Koo) heeft naast een ziek zoontje zelf leverkanker. Met nog een jaar te leven wil hij zijn gezin niet met lege handen achterlaten en daarom besluit hij de gok te nemen om de aandelen op te kopen. Samen met zijn collega’s Max (Daniel Wu) en Johnny (Ching-Wan Lau) begint hij uiteindelijk aan dit riskante avontuur.

Het verhaal wordt op een prima manier gebracht. In het begin is er nog helemaal niets duidelijk maar naarmate de film vordert wordt al snel duidelijk waar de film naartoe wil. Een aantal scènes, waaronder de epiloog, worden iets te lang uitgesponnen maar voor de rest is het script ijzersterk. De uitstekende soundtrack ondersteunt de film op een goede manier, waardoor er juist op de momenten dat er niet gesproken wordt een enorme geladen sfeer is. Hoewel het geen achtbaanrit is word je steeds dieper in het verhaal gezogen waardoor de spanning steeds intenser wordt.

Het feit dat deze productie verrassend sterk is, is voor een groot deel te danken aan het acteerwerk. Louis Koo (‘Election’) neemt hierin het voortouw. Hij weet zijn karakter zo overtuigend neer te zetten dat het maar moeilijk is om de daden van de drie mannen als een misdaad te zien. Ching-Wan Lau (‘Lost in Time’) is een compleet ander personage en lijkt meer last van zijn geweten te hebben, een rol die hij prima treft. Hiernaast heeft hij de eer een wel heel bijzonder huwelijksaanzoek te mogen doen. Daniel Wu (‘The Banquet’) is moeilijk te doorgronden als Max die met de dochter van een steenrijke vader gaat trouwen. Waarschijnlijk was dit juist de bedoeling van de regisseur en is ook op zijn acteren weinig aan te merken.

‘Overheard’ moet even op gang komen, maar groeit uit tot een zeer spannende thriller met prachtig camerawerk.

Meinte van Egmond