Pressure (2015)

Regie: Ron Scalpello | 88 minuten | thriller | Acteurs: Danny Huston, Matthew Goode, Joe Cole, Alan McKenna, Ian Pirie, Daisy Lowe, Gemita Samarra, Richard Bitta

De diepzee is een dankbare setting. Als mens ben je er niet in je element. De duisternis en de lichtgevende vissen geven de onderwaterwereld een buitenaards tintje. Afdalen in een duikersklok is als een reis naar een andere planeet. Als het misgaat kan niemand je helpen. Spanning gegarandeerd, zou je zeggen. Of toch niet?

In ‘Pressure’ volgen we het duikersteam van Peter Mitchell (Matthew Goode), dat oliepijpleidingen op de zeebodem repareert. Voordat de duikers afdalen in het donkere water verblijven ze enige tijd in een compressiekamer, zodat ze de enorme druk van de diepzee kunnen weerstaan. Te snel terugkeren naar de oppervlakte betekent een wisse dood. Tijdens een zware storm op de Indische oceaan gaat het mis. Na een ongecontroleerde afdaling verliest het team het contact met het moederschip. Pas als ze de lichamen van de crew voorbij zien drijven valt het kwartje. Het schip is gezonken en de mannen staat er alleen voor, op 400 meter diepte, terwijl de zuurstof in hun duikersklok opraakt en de paniek toeneemt. Weten hun opdrachtgevers waar ze zijn? Is er überhaupt iemand naar hen op zoek?

‘Pressure’ bewijst dat je te snel in het diepe kunt duiken. Regisseur Ron Scalpello heeft zoveel haast met de actie dat hij te weinig tijd neemt om zijn personages te introduceren. En veel stelt die actie niet voor, want ‘Pressure’ is gemaakt met een bescheiden budget en dat is te zien. Wie hoopt op Blue Planet-achtige onderwaterbeelden of spectaculaire effecten komt dus bedrogen uit.

De duikersklok met de beperkte zuurstofvoorraad moet in ‘Pressure’ voor de spanning zorgen. Onder zulke omstandigheden wordt zo’n kleine ruimte een snelkookpan. De bemanningsleden vechten elkaar de tent uit en hallucineren een end weg, maar omdat we ze nauwelijks kennen boeit het allemaal niet veel.

Pas op het einde begint ‘Pressure’ tot leven te komen, als de gedoodverfde hoofdpersoon toch niet de hoofdpersoon blijkt te zijn en de film zowaar een beetje ontroert. Wat ‘Pressure’ verder uitdraagt is liefde en respect voor het diepzeeduiken. De schrijvers hebben hun huiswerk op dat punt duidelijk gedaan, maar dat neemt niet weg dat wij het liever bij snorkelen houden.

Paula Koopmans

Waardering: 2

DVD-release: 16 september 2015